Váradi ünnep a király udvarában: a zord időjárás ellenére sikeres az idei Szent László Napok

Gyergyai Csaba 2018. június 24., 17:52

A barátságtalan időjárás ellenére idén is sikeresnek mondható a nagyváradi magyarság ünnepe, a Szent László Napok: szombaton Rúzsa Magdi „megtöltötte” a várudvart, a hagyományőrző rendezvények, a lovas programok rendkívül népszerűnek bizonyultak.

Rúzsa Magdi szombat esti koncertjére mintegy 10 ezren voltak kíváncsiak Fotó: Szent László Napok

A szokatlanul hűvös, esős időjárás sem szegte kedvét a vasárnap este záruló nagyváradi Szent László Napok látogatóinak: a rendezvénysorozat hétvégi programjai idén is népszerűek voltak,

Rúzsa Magdi szombat esti fellépését legalább tízezren követték a várudvarban.

A hétvégén egyértelművé vált, hogy a Szent László Egyesület által immár hatodik alkalommal megszervezett programsorozat fő attrakcióinak továbbra is a könnyűzenei koncertek számítanak – népes közönség táncolta végig a pénteki Magna Cum Laude-koncertet, de sokan betértek a nyári színházba is a 100 Folk Celsius, a Szigligeti Színészzenekat, valamint Andy Roll koncertjére –, emellett az idén első ízben megtartott lovasprogramokra is rendkívül sokan kíváncsiak voltak – tudtuk meg a rendezvény sajtóosztályától.

Rúzsa Magdi a váradi színpadon Fotó: Szent László Napok

A legnagyobb közönségsikert a Győri Ördöglovasok nevű társulat által szervezett lovagi torna és kaszkadőr show aratta, de az Érmelléki Gazdák Egyesülete által szervezett vasárnap délelőtti fogathajtó verseny is szép számú közönséget vonzott.

A szervezők célul tűzték ki, hogy az egy hétig tartó programsorozattal főleg a gyerekes családokat és a fiatalokat szeretnék megszólítani, ezt a célt szolgálták a hagyományőrző- és gyerekprogramok is, melyek szintén nagy érdeklődést váltottak ki, főleg hétvégén.

Fotó: Szent László Napok

„Időutazás” a várban

Történelmi „időutazásra” is invitálták azokat az érdeklődőket, akik Szent László Napok záróhétvégéjén kilátogattak a nagyváradi várkertbe. A Kincses Kolozsvár egyesület és a szigethalmi Emese park reneszánsz viseletbe öltözött tagjai számos tevékenységgel várták a fiatalabb korosztályt a Mátyás-emlékév jegyében. Volt a legigazságosabb magyar király korát idéző sátor, ügyességi játékok, logikai játékok, mindez szintén korabeli, élő zenével kísérve. De nemcsak játszhattak, hanem a korabeli fegyvereket is kipróbálhatták az érdeklődők, illetve megnézhették Kinizsi Pál sodronyingének és sisakjának másolatát is.

Szombaton már reggeltől nagy volt a sürgés-forgás a várudvaron, és nemcsak azért, mert a meglehetősen hűvös idő ezt indokolttá tette: az össznépi örömfőzésre készültek a résztvevő csapatok.

A magyar ízek kóstolója immár hagyomány a Szent László Napokon, mint ahogy az is, hogy az elkészült finomságokat a közönség fogyaszthatja el. Idén tíz csapat indult, nemcsak a megyéből, hanem Magyarországról is, a zsűrizés feladatait pedig Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség (MNGSZ) elnöke, Staharóczky Noémi nutricionista és Kiss Zoltán borász látta el.

Készült pacalpörkölt, különböző gulyások, de az édesszájúak sem panaszkodhattak, hiszen többek között palacsintát is lehetett kóstolni. Mint a programot levezető Buzás Annamáriától megtudtuk, kiemelten figyeltek a környezetvédelemre, így az ételeket sem műanyag, hanem papírból készült tálkákban szolgálták fel.

Az Aranycsapat, a helytállás példája
Ahogy Szent László példaértékű, illetve, ahogy Tőkés László helytállása példaértékű, ugyanúgy példaértékű az Aranycsapat teljesítménye is”

– jelentette ki Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a magyar futballhagyomány és a Puskás-ügyek hivatalos nagykövete a Szent László Napok szombati napján a Puskás Ferenc fémjelezte legendás magyar labdarúgó-válogatottról az Aranycsapat-emlékév alkalmából rendezett panelbeszélgetésen. Az esemény nyitányaként Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke üdvözölte az előadótermet zsúfolásig megtöltő egybegyűlteket. Az európai parlamenti képviselő reményét fejezte ki, hogy a nagyváradi, illetve általában véve a magyar futballhagyományokra építve sikerül a jövőben a korábbihoz hasonló eredményeket elérni.

Az eseményen felszólalt idősebb Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa és az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke is, aki rámutatott: az Aranycsapat nem csupán sporttörténelmet írt, de történelmi tettet is végrehajtott, teljesítményére pedig – bár Bernd Storck korábbi szövetségi kapitány szerint tehertételt jelent a válogatott számára, ezért túl kell lépni rajta – igenis emlékezni kell, és például kell állítani a mai generációk számára. Már csak azért is, mert

a magyar sportsikerek a nemzeti összetartozást is erősítik.

A panelbeszélgetés szervezője, Nagy József Barna arról beszélt, miért érezte szükségét, hogy a legendás váradi klub mintájára létrehozza a Nagyváradi Atlétikai Club nevű egyesületet. Elmondta: a cél az, hogy a magyar gyerekek magyar közegben sajátíthassák el a futball alapjait. A 6. Szent László Napok vasárnap este Fenyő Miklós koncertjével ér véget.