Férfi vízilabda világliga: méltatlannak tartja a román bíró ténykedését a magyar kapitány

Krónika 2018. június 24., 11:22

A Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) szerint játékvezetői műhiba történt a férfi világliga nyolccsapatos szuperdöntőjének szombati fináléjában – amelyet a magyar válogatott ötméteresekkel elveszített –, ennek ellenére nem óvják meg a mérkőzést.

Az ezüstérmes magyar válogatott a férfi vízilabda világliga nyolccsapatos szuperdöntőjében, Budapesten Fotó: MTI

Az MVLSZ honlapja szerint a Montenegró elleni meccs második negyedének végén, Bátori Bence és Vladan Spaic páros kiállításánál, az időkérésnél a szakemberek (például Molnár Péter, az MVLSZ ellenőri bizottságának elnöke) elmondása alapján – a honlapon nem részletezett módon – műhibát vétettek a bírók. Óvásra nem került sor, de Märcz Tamás szövetségi kapitány elmondta, beadvánnyal fordulnak majd a nemzetközi szövetség (FINA) felé, hogy „több ilyen ne forduljon elő”.

A Duna Arénában rendezett torna szombat esti döntőjét követően az edző nem rejtette véka alá, bosszús, mert úgy érzi, bizonyos szakaszokban nagyon furcsa volt a román Adrian Alexandrescu és az argentin German Moller kettős játékvezetése.

„Nem is értem néha, hogy miket fújt a román játékvezető, nem beszélve arról, hogy óvási alap az, amit a mérkőzés közepén egy dupla hibával tett. Ami miatt valóban lehetett volna óvni” – értékelt Märcz Tamás. Hozzátette, óvni nem fognak, de beadványt egészen biztosan eljuttatnak a Nemzetközi Úszó Szövetséghez (FINA), szerinte ugyanis az eset egy kivizsgálást mindenképpen megérdemel, mert mérkőzést is befolyásoló tényező lehetett volna a vitatott bírói ítélet.

„Mindenesetre szerintem nem méltó, hogy ez a játékvezető vezette ezt a mérkőzést, nem gondolom azt, hogy neki kellett volna és remélem egyébként, hogy a jövőben nem nagyon látjuk majd ilyen tornákon, mert én azt gondolom, hogy azért itt volt egy pici külső beavatkozás” – utalt a magyar kapitány az egyébként nagyváradi sípmester, Adrian Alexandrescu ténykedésére a Nemzeti Sportnak és a Vlv.hu szakportálnak nyilatkozva. 

Nagy Viktor, a magyar válogatott kapusa szintén felháborítónak nevezte, hogy miután Magyarország átvette Oroszországtól a világliga megrendezését, vitatható bíráskodást kap az elődöntőben és a döntőben is. „Kijön öt-hatezer ember, megveszi a belépőt és ott tartunk, hogy két játékvezető teljesen uralja és befolyásolja a játékot. Nem érdemeljük meg mi játékosok sem és nem érdemli meg a közönség sem ezt. Amikor az ellenfél játékosai is azt mondják: igen, ők is úgy érzik, hogy mi jobban megérdemeltük és hogy nekik fújtak – sírni tudnék. A delegátus és a bíró azt mondja, hogy „next time”? Majd legközelebb? De hát ez felháborító és egyszerűen nonszensz! Szét tudnék robbanni!” – máltatlankodott a világklasszis hálóőr a döntőt követően a Wpnews.eu portálnak nyilatkozva.

Märcz a mérkőzés szakmai része kapcsán emlékeztetett, a csoportkörben kikaptak Montenegrótól, a fináléban döntetlent játszottak, hiszen a rendes játékidő 9-9-re végződött, és reményét fejezte ki, hogy legközelebb legyőzik őket. „Az ötméteres-párbaj szerencse kérdése is, nekik ment jobban. Örülök, hogy ilyen szép hetünk volt, gratulálok a csapatnak” – idézte az MTI a szakvezetőt. A torna különdíjai közül kettőt is magyar vízilabdázó kapott, ugyanis Nagy Viktort a legjobb kapusnak, Vámos Mártont pedig a legértékesebb játékosnak (MVP) választották.

A győztes 100 ezer- , míg a magyar csapat 70 ezer dollárral gazdagodott.

Eredmények, férfi világliga, döntő:
Montenegró-Magyarország 13-11 (2-2, 2-4, 3-2, 2-1, 4-2) - ötméteresekkel
---------------------------------------------------------------
gólszerzők: Ivovic, Misic 3-3, Janovic, Draskovic, Petkovic 1-1, illetve Bátori, Manhercz, Erdélyi 2-2, Kovács G., Vámos, Mezei 1-1