Eckstein-Kovács Péternek elege lett az RMDSZ-ből, és 28 év után kilép a szövetségből

Krónika 2018. június 23., 23:05

Eckstein-Kovács Péter, az RMDSZ egykori szenátora a szombati kormányellenes tüntetésen Kolozsváron bejelentette, hogy szakít az RMDSZ-szel, és kilép az alakulatból az igazságügyi törvények támogatása miatt.

A volt államelnöki tanácsos a kincses városban szombat este rendezett demonstráción elmondta, miután 28 éve tagja az RMDSZ-nek, most úgy döntött: kilép a szervezetből, mert nem tud egyetérteni azzal, ahogy a szövetség viszonyul az igazságügyi törvényeket módosító tervezetekhez. A politikus elmondta, számos tekintetben nem osztja a szövetség politikáját, viszont számára azzal telt be a pohár, hogy az alakulat megszavazta az igazságügyi törvényeket.

A büntetőeljárási törvénykönyv módosítása az RMDSZ szavazatai révén ment át, hogy csak egy dolgot említsek. És a PSD-vel való összejátszás szintén elfogadhatatlan számomra” – nyilatkozta Eckstein-Kovács Péter.

A politikus hozzátette, döntésében közrejátszott az RMDSZ-nek a kormányzó Szociáldemokrata Párthoz (PSD) fűződő „cinkossága” is, ami elfogadhatatlan számára. Azt is kijelentette, hogy a kolozsvári Főteret, a kormányellenes tüntetések színterét egyfajta Szabadság-térnek tartja. Itt szombaton is több százan tüntettek a PSD és annak vezetője, a legutóbb letöltendő szabadságvesztésre ítélt Liviu Dragnea ellen. Eckstein bejelentését tapssal fogadták a demonstrálók.

Az Agerpres hírügynökség tudósítása szerint Kolozsváron kívül Bukarestben, Nagyszebenben és Brassóban is kormányellenes tüntetések voltak szombat este.