A melegek jogaiért tüntettek néhány százan Kolozsváron

Krónika 2018. június 23., 20:47

Körülbelül ötszáz személy vett részt szombaton Kolozsváron az LGBT-közösség jogainak védelmében szervezett, Cluj Pride nevet viselő tüntetésen.

Fotó: Facebook

A résztvevők közül sokan táblákat tartottak a kezükben, „Szeretem a transznemű gyerekemet”, „Tiszteletet a transznemű személyeknek”, „A közterület mindenkié”, „Gay is not an insult” feliratokkal. „Itt vagyunk!” – skandálták a tüntetők.

Az Agerpres hírügynökség tudósítása szerint a melegfelvonuláson részt vett többek közt Adrian Dohotaru képviselő, Eckstein-Kovács Péter volt államelnöki tanácsos, az RMDSZ egykori szenátora, Andreas Wolter, Köln városának alpolgármestere, Pascal Feseneau, Franciaország tiszteletbeli konzulja, Wouter Reijer, Hollandia tiszteletbeli konzulja.

Andreas Wolter, Köln alpolgármestere szombaton azt nyilatkozta egy Kolozsváron tartott sajtótájékoztatón, hogy az LGBT közösséget megillető jogok nemcsak emberi, hanem európai jogok is.

Az alpolgármester hozzátette: Kolozsvár európai város, és ő „büszke lenne”, ha a helyi közigazgatás képviselői és a város polgármestere is támogatná a szexuális kisebbségeket.

Különben szintén szombaton a Noua Dreaptă (Új Jobboldal) szélsőjobboldali szervezet is tüntetést tartott Kolozsváron, amelynek során követelték, hogy mielőbb tartsanak népszavazást az alkotmány olyan irányú módosítása érdekében, hogy abban leszögezzék: a családot egy férfi és egy nő alkotja.