Mátyás-emléknap a marosvécsi kastélyban – Nagy Kemény Géza a programokról, tervekről

Bede Laura 2018. június 23., 12:07

Gyermekprogramokkal, táncbemutatóval, kiállítással várják az érdeklődőket a Mátyás király emléknapon, amelyet szombaton tartanak a marosvécsi Kemény-várkastélyban. Nagy Kemény Géza, az örökösök egyike, a kastély működtetője a programokról számolt be lapunknak.

Fotó: Szabó Tamás

A Mátyás király emlékév keretében egész napos rendezvényt szerveznek szombaton a marosvécsi Kemény-várkastélyban. Az emléknapon minden program kapcsolódik majd a magyar királyhoz – mondta el a Krónika megkeresésére Nagy Kemény Géza, az örökösök egyike, a marosvécsi Kemény kastély működtetője. A gyerekeket óriási, tematikus kifestőkkel várják, valamint a Passeggio Historikus táncegyüttes Mátyás király korabeli táncokat tanít nekik. Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója megnyitja a Mátyás királyról szóló kiállítást.

Napközben többek között vadhúsból gulyást főznek, a látogatók korbeli ruhákat ölthetnek magukra, és a nap végén tortakóstoláson is részt vehetnek.

„Három tortát rendeltük, melyeket olyan alapanyagokból készítenek el, mint a Mátyás király korabeli süteményeket. Többek között piskóta, mandula, sárgabarack, csokoládé, meggy és vanília szerepel a receptben, és végül kicsit meg kell pirítani a díszt a tortán” – fogalmazott Nagy Kemény Géza. Hozzátette, az emléknapon igény szerint vezetett sétákra is sor kerül, így az érdeklődők megismerkedhetnek az épületegyüttes múltjával. Egyébként a hétvégén a nagyváradi Szent László Napok keretében is több, Mátyás királyhoz kapcsolódó programot szerveznek, valamint megnyitják a király életútját bemutató kiállítást. 

A kastély működtetője a következő hónapokban rendezendő programokról is beszámolt lapunknak. Legközelebb július 4-én látják vendégül az érdeklődőket a kastélyban, amely a Szentegyházi Gyermekfilharmónia koncertjének ad otthont.

Július utolsó hétvégéjén szervezik meg az Erdélyi Helikon-találkozót, a kastély parkjában található kőasztalnál az előadás-sorozatot, szavalásokat népzenével színesítik.

A Helikon – Kemény János Alapítvány által kezdeményezett találkozó célja, hogy összegyűjtse azoknak az íróknak, költőknek és irodalompártolóknak a leszármazottait, akik felmenőikre, apáikra, nagyapáikra emlékezve idézik meg az egykori helikoni találkozók és résztvevőinek szellemiségét, továbbéltessék azt, megosszák személyes és családi emlékeiket másokkal is. A marosvécsi kastélyban továbbá egy nagy néptánctalálkozót is szeretnének szervezni szeptember környékén, amikor a gyerekek visszamennek iskolába.

Fotó: Boda L. Gergely

Esély van arra, hogy idén is szervezünk egy kastélykonferenciát, mivel eddig minden évben megtartottuk. Továbbá idén itt rendezik a Formula tábort, amelynek keretében az egyetemisták kastélyértékesítési terveket mutatnak be.

Ezt tavaly a gyalui, tavalyelőtt a bonchidai kastélyban szervezték meg” – részletezte Nagy Kemény Géza.

A Kemény-kastély a Kelemen-havasok lábánál, a Maros jobb partján, Marosvécs felett található. A települést 1228-ban castrum Wecheu néven említik először írásos emlékek, a várat az egykori római castrum helyére, annak köveit felhasználva építették. A mongol hadjárat utáni időszakban került Vécs környéke a Tomaj nemzetséghez, majd a Losonci családhoz. 1319 és 1467 között a vár a Bánffy család tulajdonában állt, ám a Mátyás király elleni összeesküvésben való részvételük miatt elveszítették a birtokot.

A szabályos alaprajzú várkastély 20 × 20 méteres zárt, belső udvarát kétemeletes palotaszárnyak határolják. Az épület földszintjén főként gazdasági célokat szolgáló helyiségek voltak, az első emeleten kaptak helyet a birtokos család lakó- és a reprezentációs termei. A később ráépült második emeleten hálószobákat és ebédlőt alakítottak ki. Egykor a várkastélyt vizesárok övezte, egy felvonóhídon lehetett megközelíteni a bejárati kaput.

A háború alatt a kastélyt kifosztják, berendezését, könyvtárát széthordják, illetve megsemmisítik. A rendszerváltás után báró Kemény János mecénás, irodalomszervező legkisebb fia, Kemény Miklós (1940–2010) visszaigényelte a kastélyt, amelyet a visszaszolgáltatás után még egy ideig a marosvécsi rehabilitációs központ használt. Kemény Miklós tervei között egy Új Helikon alapítása szerepelt, vagyis az erdélyi magyar kultúrát szolgáló helyszínként képzelte el az épületet. 2000-ben be is jegyezték a Helikon – Kemény János Alapítványt. 2014. szeptember 30-án a Kemény család újra birtokba vette a kastélyt