Veszélyes az online gyógyszervásárlás: nem biztos, hogy a törvénymódosítás biztonságosabbá teszi a beszerzést

Bíró Blanka 2018. június 22., 11:36

Az online gyógyszer-kereskedelmet szigorító tervezetet fogadott el a képviselőház, a gyógyszerészkamara Kovászna megyei elnöke ugyanakkor továbbra sem javasolja az internetes orvosságvásárlást.

Fotó: Pexels.com

Veszélyes lehet az internetről, szakértővel való konzultáció nélkül vásárolni orvosságokat, egészségügyi készítményeket, akkor is, ha népszerű, látszólag ártalmatlan étrend-kiegészítőkről van szó – hívta fel a figyelmet Szabó Péter. A gyógyszerészkamara Kovászna megyei elnökét annak kapcsán kerestük, hogy a képviselőház a héten döntéshozó kamaraként fogadta el ismét a 2008/266-os számú patikatörvényt módosító tervezetet, amely többek között az online kereskedelmet szabályozza.

A dokumentumot még 2016-ban küldte vissza a parlament elé újratárgyalásra Klaus Johannis államfő – a szenátus még abban az évben elfogadta a tervezetet, amelyet két évvel később a képviselőháznak is sikerült megszavaznia.

A módosítás egyebek mellett arról rendelkezik, hogy kizárólag olyan gyógyszertárak és drogériák árusíthatnak az interneten recept nélkül kiadható orvosságokat, amelyek bejelentik erre vonatkozó szándékukat az egészségügyi minisztériumnál.

A szaktárca ugyanakkor köteles közzétenni azoknak a gyógyszertáraknak a jegyzékét, amelyek online értékesíthetnek gyógyszert. Egy másik módosítás megtiltja a gyógyszertáraknak és drogériáknak a recept nélküli gyógyszerek önkiszolgáló rendszerben történő árusítását.

Szabó Péter a Krónikának hangsúlyozta: az elfogadott törvény a gyógyszertárak és drogériák működését szabályozza, azonban rengeteg más cég is forgalmaz az interneten vitaminokat, étrend-kiegészítőket, és nem egyértelmű, hogy ezekre vonatkoznak-e a megszorítások.

Fotó: Pexels.com

A főgyógyszerész rámutatott: a receptköteles gyógyszereket csak a patikában lehet kiváltani, ám azok a készítmények is veszélyesek lehetnek, amelyek nem vénykötelesek, így nem árt, ha vásárlás előtt személyesen konzultálunk egy szakemberrel.

Nem biztonságos, ha mondjuk egy reklám hatására megrendelünk valamit az internetről. A vitaminoknak, étrend-kiegészítőknek is vannak mellékhatásaik, ellenjavallataik, és nem biztos, hogy a betegtájékoztatót figyelmesen elolvassák és meg is értik az érintettek”

– magyarázta Szabó Péter. Példaként azt hozta fel, hogy egyes vitaminok fényérzékenységet okozhatnak, mások pedig bizonyos krónikus betegségek esetén ellenjavallottak. A rákos betegek például nem szedhetnek B12 vitamint, viszont könnyen megeshet, hogy valamely étrend-kiegészítő ezt tartalmazza, és úgy szedik be, hogy nem is tudnak róla.

A gyógyszerészkamara háromszéki elnöke elismerte, hogy az online vásárlás gyors és hatékony, házhoz szállítják a megrendelt készítményt, ám szerinte

mégis biztonságosabb, ha bemegyünk egy patikába, ott a gyógyszerész rákérdez, miért van szükségünk az adott vitaminra, van-e más betegségünk, és figyelmeztet az esetleges mellékhatásokra.

Szabó Péter hozzátette: a gyógyszerészek is foglalkoznak online árusítással – Kovászna megyében is van erre példa –, de ők fokozottan odafigyelnek arra, hogy minden szükséges információt feltüntessenek.