Nagyobb tér, hosszabb idő: jazzhangulat uralkodik a kincses városban

Bede Laura 2018. június 22., 10:13

Tizenegy napon keresztül több száz zenész ad koncertet Kolozsvár különböző pontjain a csütörtökön elkezdődött Jazz in the Park fesztivál keretében.

Az esti nyitógálán Juan de Marcos Gonzales lépett fel az Afro-Cuban All Stars együttessel közösen Fotó: Jazz in the Park/Vlad Cupşa

„2013-ban a rendezvény első kiadását épp június 21-én kezdtük, és most is ugyanazon a napon indítjuk. A különbség abban mutatkozik meg, hogy sokkal nagyobb területen rendezzük, és hétről tizenegy naposra bővítettük a programot.

Elsőként a Kolozsvári Magyar Operában találkozunk, majd a Szamos-parton, a Szépművészeti Múzeumban, az utcán, a Patarét környékén és a Sétatéren”

– jelentette be csütörtöki a sajtótájékoztatón Alin Vaida fesztiváligazgató. Az eseményen részt vett Juan de Marcos Gonzales, a Buena Vista Social Club egyik alapító tagja is, aki örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Romániában, Erdélyben lehet, és itt zenélhet. Az esti nyitógálán Juan de Marcos Gonzales lépett fel az Afro-Cuban All Stars együttessel közösen.

Fotó: Jazz in the Park/Vlad Cupşa

A következő napokban színpadra lép többek között az Antal Gábor-trió, Tasi Nóra & Azara, az Edina Quartet, a Richard Bona Group, Dan Byron, Sona Jobarteh, az Essential Notes, Iordache, Bogdan Vaida, a FUNKorporation.

A fesztivál szervezői továbbá azt tűzték ki célul, hogy megpróbálják integrálni a társadalomba a pataréti cigányokat, ezért június 26-án a Marius Mihalache Band, a JazzyBIT és a Taraful lui Siminic ad koncertet a szeméttelep szomszédságában az itt élő 1500 ember, valamint a több ezer ide látogató kolozsvári és turista számára.

A sajtótájékoztatón arról is beszámoltak, hogy a Szépművészeti Múzeumban tartott koncertekre jegyet kell váltani, míg a pataréti, sétatéri, Szamos-parti, utcai fellépések ingyenesek – de akik támogatni szeretnék a Jazz in the Park Alapítványt, vásárolhatnak maguknak nem kötelező jegyeket. Alin Vaida azt is elmondta, hogy romániai premierként a fesztiválon csak újrahasznosítható poharakat használnak. Ezeket a rendezvény bármely koncerthelyszínén meg lehet vásárolni. A fesztivál teljes programja a www.jazzinthepark.ro oldalán érthető el.