Páva Adorján 2018. június 22., 08:16

Jégtörő Cătălin

Bukarest ma is kőbe vésett, megingathatatlan alaptörvényként sulykol a nemzedékek fejébe egy olyan idejétmúlt, folyamatosan meghamisított egységképet, amelyet gyakorlatilag egy megkopott, modern szellemi-lelki táplálékra éhező hazafiasságideál, illetve a mocskos figyelemelterelő eszközökkel fenntartott magyarveszélyképzet tart egyben. Csakhogy az egyre súlyosabb valós problémákkal nap mint nap küszködő, gondolkodó embereket nem lehet a végtelenségig hülyíteni.

Csak idő kérdése volt, hogy egy befolyással bíró, népszerű erdélyi román politikus mikor veszi a bátorságot, hogy a felvilágosult elégedetlenkedők élére álljon; olyan eszme élharcosává váljon, amely idővel sorsfordító evidenciává dagadhat a rengeteg elfojtott panasz, sérelem, megaláztatás kimondásával. Persze túlzás lenne azt állítani, hogy Cătălin Cherecheș nagybányai polgármester történelmi tettet hajtott végre, amikor egy múlt heti üzleti fórumon kertelés nélkül kijelentette: nem a régiósítás, hanem az autonómia híve, és a gazdasági és közigazgatási önrendelkezés lehetne Románia új országprojektje, a dél-tiroli mintát követve. Azonban szavainak súlya – főleg a centenárium évében – vitathatatlan, hiszen vezető román politikus ilyet még nem mondott.

Csak találgatni lehet, hogy a merész húzásairól elhíresült, vitatott, ám rendkívül népszerű intézkedéseket hozó elöljáró – aki 2016-ban előzetes letartóztatásban nyerte meg ismét a bányai polgármester-választást, a szavazatok több mint 70 százalékával – aznap reggel találta ki „ütős”, de mélyreható ismereteket nélkülöző mondandóját, vagy pedig régóta érleli magában a gondolatokat. Tény viszont, hogy Bukarest-ellenes kifakadása rendkívüli módon illik az erdélyi magyar önrendelkezési érvekhez, törekvésekhez, és olyan többségi partnerré „emeli” Cherecheșt, amelyről eddig – valljuk be – csak álmodoztunk.

Egyes vélemények szerint nekünk most nem szabad beleszólnunk: hallgatnunk kell, és hagynunk, hogy az „elültetett magok” maguktól kisarjadjanak ott, ahol kell vagy lehet. Megfontolandó hozzáállás, de azért úgy sem tehetünk, mintha mi sem történt volna – az elhallgatás most éppen a „fagy birodalmának” viszonyulása, amely egyelőre sem pártpolitikai, sem médiafegyverzetét nem irányította „a hazaárulással egyenlő repesztés miatt jégkaróba húzandó” Cherecheșre. Igaz, hogy csendesen, de nekünk most azzal kellene foglalkoznunk, hogy a saját lovánál is szebbet kínáljunk fel a nagybányai polgármesternek. Tapogatózzunk, érdeklődjünk, mi állhat megnyilatkozása mögött, és ha komolyan gondolja, meséljen csak, tud-e még olyan erdélyi (román) politikusokról, akik egyetértenek vele, és nyíltan mögé állnának. Mert ha ez így lenne, belátható időn belül új fejezet kezdődne Erdély történelmében.

{K1}