Viorica Dăncilă kormányfő alkotmányszegőknek nevezte a Dragnea lemondását követelőket

Krónika 2018. június 21., 22:39

Azok, akik a jogerős ítélet kimondása előtt Liviu Dragnea lemondását kérik, megszegik az alkotmányt, az uniós irányelveket és a Velencei Bizottság jogi normáit, amelyek garantálják az ártatlanság vélelmét – hangsúlyozza Viorica Dăncilă miniszterelnök.

Viorica Dăncilă kitart Liviu Dragnea mellett Fotó: Grigore Popescu/Agerpres

A miniszterelnök védelmébe vette a bukaresti képviselőház elnöki tisztségét ellátó Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnököt, miután a legfelsőbb bíróság letöltendő börtönbüntetésre ítélte a politikust. A PSD ügyvezető elnöki tisztségét is betöltő Dăncilă csütörtök esti közleményében azt állította: Dragneát önkényesen ítélték el egy olyan törvénycikkely alapján, amelyet már rég módosítani kellett volna, hiszen alkotmánysértőnek bizonyult.

„Akik egy jogerős ítélet előtt a PSD elnökének távozását követelik, súlyos alkotmánysértést követnek el, és megsértik az Európai Uniónak az ártatlanság vélelméről szóló irányelvét” – írta állásfoglalásában a kormányfő.

{K2}

A miniszterelnök szerint a Dragnea ügyében hozott ítélet azt igazolja, hogy „Romániában még tetszőlegesen alkalmazzák a törvényeket”. Dăncilă rámutat, egy demokratikus államban a bizonytalanságnak nincs helye az igazságszolgáltatásban, és amíg az alkotmánybíróság bizonyos döntéseit egyes bírák betartják, mások nem, csak arra lehet gondolni, hogy a fellebbezés után nem tartják fenn ezt az alapfokú ítéletet. A miniszterelnök leszögezte, bízik Liviu Dragnea ártatlanságában, és támogatásáról biztosítja mind a pártelnöki, mind a képviselőházi elnöki tisztségében. „A PSD-ALDE-kormány egységes marad, ugyanazokkal a célkitűzésekkel, vállalásokkal és elszántsággal megyünk tovább” – nyomatékosítja a miniszterelnök.

Védelmébe vette Dragneát Carmen Dan belügyminiszter is, elpolitizált döntésnek nevezve a legfelsőbb bíróság ítéletét. A tárcavezető meggyőződését fejezte ki, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke be fogja bizonyítani ártatlanságát. „Mindig is Liviu Dragnea pártelnök mellett álltam, és meg vagyok győződve arról, hogy bebizonyítja ártatlanságát. Ez nem egy jogerős ítélet! Nyilvánvaló, hogy ez egy elpolitizált döntés. Ez a megtorló válasz nem csak az utca nyomásának hatására, hanem a törvényhozói és végrehajtói hatalom azon próbálkozására is, hogy valós jogállamot hozzon létre, hogy összhangba hozza a törvényeket az alkotmánnyal és az alkotmánybírság döntéseivel, ahogy az minden igazi demokráciában történik” – írta Carmen Dan csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

A miniszter véleménye szerint Liviu Dragneát „nem dönti le egy ilyen ítélet”, és a PSD a ránehezedő nyomás ellenére kitölti mandátumát.

{K1}