Brüsszelben aggódnak a román perrendtartás módosítása miatt

Rostás Szabolcs 2018. június 21., 16:48

Aggodalmának adott hangot az Európai Bizottság a román büntető perrendtartás, valamint a többi igazságügyi törvénycsomag módosítása kapcsán.

Christian Wigand: a független román igazságszolgáltatás megléte alapvető fontossággal bír

Christian Wigand, a testület egyik szóvivője csütörtökön Brüsszelben elmondta, az EB figyelemmel és aggodalommal követi a romániai folyamatokat. „Ahogy azt többször leszögeztük, a korrupció elleni küzdelem és a független igazságszolgáltatás megléte alapvető fontossággal bír” – jelentette ki az illetékes.

Wigand hozzátette: Brüsszel meg fogja vizsgálni, hogy az elfogadott módosítások összhangban vannak-e az uniós és nemzetközi szabályozással.

A román balliberális kormánytöbbség és az RMDSZ szavazataival a bukaresti szenátus döntéshozó kamaraként hétfőn fogadta el a büntető perrendtartás módosítását, amelyet az alkotmánysértőnek bizonyult cikkelyek kiigazítására, az emberi jogok védelmére és az ártatlanság vélelméről szóló európai uniós irányelv érvényesítésére hivatkozva terjesztettek elő a szociáldemokrata törvényhozók.

A jobbközép ellenzéki pártok a tervezet számos rendelkezését bírálják, szerintük a kormánypártok korrupt politikusaik elszámoltatását próbálják akadályozni, az új perrendtartás pedig a bűnözőt, és nem áldozatát védi. A törvénykönyv elfogadása ellen országszerte tüntetéssorozat indult.