Fókuszban a személyes ihletésű alkotások: évzáró nyílt nap a kolozsvári Sapientia filmes szakán

Kiss Judit 2018. június 21., 18:23

Frissen készült vizsgafilmeket, fotóállításokat, installációkat – a Sapientia film, fotó, média szakos diákjainak alkotásait mutatják be pénteken Kolozsváron. A nagyközönség számára is nyitott évzáró bemutatkozásról, a szakon zajló munkáról Jakab-Benke Nándor beszélt a Krónikának.

Fotó: Sapientia

Évzáró bemutatót tartanak a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem filmművészet, fotóművészet, média szakos diákjainak munkáiból pénteken délután Kolozsváron. A frissen elkészült államvizsgafilmeket, öt álló-és mozgóképes installációt, valamint három fotókiállítást felsorakoztató, First Cut elnevezésű rendezvény délután öttől kezdődik az egyetem Tordai úti épületében.

A First Cut cím az első filmvágást jelenti, ami később sokat finomodik, amíg létrejön az utolsó, az úgynevezett final cut. A Sapientián tanuló alkotók életművének ez az első first cutja, vagyis szárnypróbálgatása.

„Tavaly szerveztük meg először a bemutatkozót, hogy mutassuk be az államvizsgafilmeket a nagyközönségnek is. Ugyanis ezek a munkák az évzáró után szétszóródnak, van, ami bekerül fesztiválokra, van, amit elrejt a szerzője, van, ami nem tud kijutni nagyobb filmszemlékre. A First Cut jó lehetőség, hogy egy csokorban mutassuk be a vizsgafilmeket, de közben kiderült, hogy a többi évfolyam hallgatói is be karnak kapcsolódni, így másodévesek és mesterisek munkáit is meg lehet tekinteni” – mondta el megkeresésünkre Jakab-Benke Nándor, a filmszak projektmenedzsere.

Felhívta a figyelmet, nemcsak filmeket lehet látni a bemutatkozáson, hanem fotókiállítást is – hiszen fotósképzés is zajlik a szakon –, valamint a képzőművészetet és filmet átfedő installációkat is: ez azért jó, mert megmutatja, hogy milyen sokszínű a palettája mindannak, ami az egyetemen zajlik.

Mindenki a saját világából indul ki

„A diákok kezdtek belejönni abba, hogy filmjeikben személyes ihletésű történeteket mondjanak el. Tavaly készült el a végzős Búzási Gyopár Babuka a fűben című, személyes ihletésű animációs dokumentumfilmje, amely rengeteg díjat nyert azóta. Úgy látom,

a diákok ráéreztek arra, hogy érdemes személyes történeteket mesélni úgy, hogy mindenki magából indul ki, a maga helyzetéből, kis környezetéből, világából”

– fejtette ki Jakab-Benke Nándor. Hozzátette, az idei filmek emiatt hasonlítanak kicsit egymásra, mert mindeniknél érződik a személyesség, ugyanakkor megszólalásukban nagyon különböznek egymástól. Arra is kitért, hogy az alkotók közt akad, akinek fanyarabb a humora, olyan is, aki kedvesen, közvetlenül szól a nézőhöz, aki konvencionálisabban mesél, vagy aki a román újhullámos stílusban alkot – vagyis formailag nagyon különbözőek ezek a munkák.

Kifejtette, idén meglehetősen homogén a termés műfajilag, 10-15 perces fikciós kisjátékfilmeket készítettek a végzősök. A pénteki nyílt napon Incze Kata: Small Talk, Patrubány Csilla: Moha, Kovács Nóra: Nova, Dózsa Endre: Panka, Török Etele: Verekedős film, Frunza Roland: Vasárnap, Tasnádi Levente: Alvajáró, Csurka László: Szevasz, Laci című filmjét vetítik. Fotókiállítások: Ilyés Zalán: West End Punk, Kacsur Krisztina: Look Inside, Fóris Eszter: AbsztrAkt. Az installációk alkotói, hangosképek: Farkas Boglárka: Költözés; Ferencz Zsófia: Blue Shift; Fodor-Kiss Hunor: Monszun; Józsa Ádám: Maszk; Páll Adél: Split; Tóthpál Béla: Rush Hour, mozgófényképek: Kovács Flóra, Fülöp Anett: Sodrásban; Kovács Flóra, Fülöp Anett: Napfogyatkozás; Király Nóra, Dumitru Daniel: Street Art; Gödri Attila, Török Ádám: Divat.

„Az alkotást nem lehet hétvégékre korlátozni”

Kérdésünkre, hogy mit javasol azoknak, akik a film-média szak iránt érdeklődnek, a szakember azt mondta, ahhoz, hogy filmet készítsen az ember, sok filmet kell nézni.

Az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva azt ajánlom a szak iránt érdeklődnek, hogy fektessenek hangsúlyt az alkotásra, sokat kell foglalkozni ezzel órákon kívül is.

Az alkotás olyan dolog, amivel az ember gyakorlatilag egész nap, egész héten foglalkozik, állandóan gondolkozik ötleteken, terveken. Az alkotást nem lehet hétvégékre korlátozni” – fogalmazott az oktató.

A Sapientia filmművészet, fotóművészet, média szakán három szakirányon lehet államvizsgázni: rendezői, operatőri szakon, és akik az elméletet kedvelik jobban, azok az audiovizuális szakirányt választhatják. Az egyetemen a hallgatók megismerkednek a filmművészet alapjaival, megtanulhatják, hogyan kell a kamerát kezelni, ötleteikből kész forgatókönyvet írni, filmet rendezni és operatőri munkát végezni. Részletek a www.film.sapientia.ro honlapon olvashatók.