Miniszteri ukázra várnak Brassóban – az oktatási tárcavezető is tud a magyar osztályok összevonásáról

Pap Melinda 2018. június 21., 13:56

Legfelsőbb szintű, miniszteri beavatkozásra vár az RMDSZ a Brassó megyei magyar osztályösszevonások ügyében. Egyelőre nem körvonalazódik a megoldás.

Úgy tűnik, még menthető a helyzet. A Brassó megyei Négyfaluban több magyar osztály is veszélybe került Fotó: Zajzoni Rab István Középiskola

Politikai akaratra van szükség ahhoz, hogy meg tudják menteni az összevonásra ítélt Brassó megyei magyar osztályokat – jelentette ki a Krónikának Ambrus Izabella, az RMDSZ parlamenti képviselője. A Brassó megyei politikus lapunknak elmondta, hogy minisztériumi szinten, Valentin Popa oktatási tárcavezetővel és Kovács Irén kisebbségi oktatásért felelős államtitkárral is több ízben tárgyalt a Brassó megyei magyar oktatás áldatlan helyzetéről, azonban még nem körvonalazódik megoldás az ügyben.

Az a baj, hogy több osztályt érintene az összevonás, legalább öt-hat tanítói állásról van szó”

– mondta a képviselő. Kifejtette, az illetékesek arra hivatkoznak, hogy nincsen elég pénz a pedagógusi bérekre, és a nehéz anyagi helyzetet nem tudják másként orvosolni, mint a kis létszámú osztályok összevonásával. Ráadásul a Brassó megyei tanfelügyelőség által előirányzott eljárás vidéken román osztályokat is érintene, hangzik a szaktárca érvelése.

Ambrus Izabella elmondta, több alkalommal is jártak a minisztériumban az ügyben, de Kelemen Hunor szövetségi elnök is jelezte a helyzetet Valentin Popa oktatási miniszternek a pár hete tartott marosvásárhelyi találkozójukon. „Mindenképp még dolgozunk a probléma megoldásán, de hogy mi lesz a megoldás, nem tudom. Ez a helyzet nekünk nem jó, mert ha egyszer elveszítjük az osztályokat, azokat visszacsinálni már nem lehet” – mutatott rá a képviselő, aki szerint

a brassói eset precedensértékű lehet a többi szórványmegye magyar oktatása számára is.

Kifejtette, bár más szórványmegyék nem jeleztek hasonló helyzetet, az alacsony gyereklétszámra való tekintettel a létszám alatti osztályok összevonása előbb-utóbb másokat is érinthet.

Ambrus Izabella szerint a napokban újra megpróbálnak tárgyalni a helyzetről a szaktárca képviselőivel. Az eddigi beszélgetésekről elmondta, megoldásként az is felmerült, hogy néhány magyar osztályt megszüntetnek, a többit pedig megmentik, de ez esetben jogos a kérdés, hogy milyen kritériumok alapján választjuk ki a megmentésre, illetve bezárásra ítélt osztályokat.

Első szempont az lenne, hogy azokat az osztályokat próbálják meg megmenteni, ahol több gyerek van utánpótlásként,

tette hozzá. Kifejtette, hosszú távú megoldást az jelentene, ha a normatívákon változtatnának, és a vidéki, illetve kisebbségi oktatás esetében növelnék az egy gyerekre jutó fejkvótát. „Mert esetükben mások a lehetőségek, sokkal nehezebb iskolába járni, ezért kellene ezt a megoldást választani” – magyarázta Ambrus Izabella, elismerve azonban, hogy az ilyen jellegű döntések nem egyik napról a másikra születnek.

Amint arról beszámoltunk, Brassó megyében bukaresti segítséget kértek a létszám alatti magyar osztályok megtartásához. Szabó Mária Magdolna magyar szakos tanfelügyelő a Krónikának korábban úgy nyilatkozott, hogy a tanfelügyelőség több iskola esetében kezdeményezte azon magyar osztályok összevonását, ahol az oktatási törvény által előírt 12-nél kevesebb gyermek tanul.

{K1}

A probléma a brassói Áprily Lajos Főgimnáziumban, a megyeszékhely 15-ös számú általános iskolájában is fennáll pár osztály esetében, míg Négyfaluban líceumi osztályok kerültek veszélybe. Krizbán óvodai csoportokat, Homoróddarócon elemi osztályokat olvasztanának be, Kacán az 5–8-as évfolyamokon kellene összevonni osztályokat. Emellett ősztől a nagymohai, az olthévízi és a kőhalmi elemi iskolában is megszűnhet egy-egy tanítói állás.

Ez általános probléma, mindenki a minisztérium, az államtitkárság segítségére vár”

– mondta Szabó Mária Magdolna. A Brassó megyei magyar oktatás gondjaira múlt héten Ambrus Izabella képviselő az oktatási miniszternek címzett politikai nyilatkozatában is felhívta a figyelmet, kifejtve: elfogadhatatlannak tartja, hogy pénzhiányra hivatkozva arra kényszerítsék az iskolákat, hogy akár öt osztályt is összevonjanak és ezáltal sérüljön a magyar gyerekek anyanyelvi oktatáshoz való joga, amelyet egyébként az oktatási törvény is szavatol.