Románia javára való kémkedéssel gyanúsítanak egy orosz energiaipari cégvezetőt

Krónika 2018. június 20., 20:00

A román hírszerzés javára való kémkedés vádjával elrendelte egy moszkvai bíróság Carina Țurcan (a név orosz változata szerint Karina Curkan) előzetes letartóztatását – közölték orosz hírügynökségek.

Carina Țurcan román állampolgársággal is rendelkezik

Hivatalosan meg nem erősített források szerint Carina Țurcan vélhetően az Inter RAO elnevezésű orosz állami energetikai vállalat egyik igazgatósági tagja, aki szerdán panaszt nyújtott be a letartóztatása ellen, és tagadja a vádat. Panaszát a bíróság jövő hét csütörtökén vitatja meg.

A titkosan kezelt ügy vádlottjának személyazonosságát hivatalosan nem erősítették meg. A cégnél annyit közöltek, hogy a vezető szabadságon van.

Az Interfax hírügynökség informátora rámutatott, hogy a román kémszolgálat szoros együttműködést folytat az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA). Az MTI által idézett Kommerszant című lap szerint a nőt hosszas megfigyelés után vette őrizetbe pénteken a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). A TASZSZ hírügynökséget úgy tájékoztatták, hogy Țurcan két évvel ezelőtt mondott le moldovai állampolgárságáról az orosz felvételének javára.

A TASZSZ közlése szerint Teodor Meleșcanu román külügyminiszter közölte, hogy Bukarest szükség esetén kész konzuli segítséget nyújtani Țurcannak. Az Inter RAO vállalatnál dolgozó Țurcan több jelentős ukrajnai, moldovai, romániai és törökországi energiaprojekt fontos részese volt. Ha a vádlottra rábizonyítják a bűnösséget, tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. Az ügy egyik furcsasága, hogy kémkedéssel az orosz törvények értelmében csakis külföldi állampolgárságú vagy hontalan személyek vádolhatók meg, orosz állampolgárt viszont ilyen esetekben államtitok kiszolgáltatása vagy hazaárulás címén vonhatnak felelősségre. Vagyis a jelentésekből nem derül ki egyértelműen, hogy milyen állampolgárságú a vádlott.

Szerdai, szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében egyébként a bukaresti külügyminisztérium közölte, Țurcan román állampolgársággal is rendelkezik. A tárca szerint tájékoztatást kértek az ügyben Oroszország bukaresti nagykövetségétől.