Elutasítás: Sfântul Ladislau marad a Szent Lászlóról elnevezett utca Váradon

Krónika 2018. június 20., 17:53

Elutasította Ilie Bolojan nagyváradi polgármester, hogy Sfântul Ladislau helyett Szent László nevét viselje a városalapítóról elnevezett utca, a magyar király eredeti neve és a magyar helyesírás szerint – tájékoztatott közleményében az RMDSZ Bihar megyei szervezete.

Fotó: RMDSZ

A nagyváradi RMDSZ nevében Pető Dalma tanácsos fordult beadvánnyal a polgármesteri hivatalhoz a névváltoztatás érdekében. A képviselő azt kérte, amint a múlt hónapban elfogadták, hogy a Vágó Iosif utcát átírják Vágó Józsefre, úgy a Sfântul Ladislau utcát is írják át Szent Lászlóra. A beadványára az önkormányzati képviselő elutasító választ kapott Ilie Bolojan polgármestertől és Adriana Lipoveanu főépítésztől.

Az indoklásban a polgármester és a főépítész arra a tanácsi határozatra hivatkozik, amelyet a legutóbbi tanácsülésen szavaztak le a liberálisok, és amelyben Pető Dalma azt kérte, hogy a történelmi belvárosi utcák elnevezését, továbbá a magyar személyiségek nevét magyarul írják ki, a magyar helyesírásnak megfelelően, és egy információs pannón tüntessék fel az illető utcák korábbi elnevezéseit is.

Vágó Iosifból lehet Vágó József, de Sfântul Ladislauból nem lehet Szent László Nagyváradon? Mintha a vezetőség nem tudná, hogy a bihari megyeszékhelyet a később szentté avatott I. László király alapította. Pedig tudja, de ez nyilvánvaló módon a helyi magyarság nyelvhasználati és alkotmányos jogának korlátozása, érthetetlen politikai okok miatt”

– jegyezte meg Pető Dalma. A közlemény emlékeztet arra, hogy a nagyváradi főtéri hidat is csak és kizárólag román nyelven feliratozta a polgármesteri hivatal, így lett a Bémer (ma Ferdinand) és a Szent László (Unirii) teret összekötő egykori Kishíd ma Podul Sfântul Ladislau. A nagyváradi RMDSZ beadványban kérte a hidak elnevezéseinek feltüntetését magyarul is, az Ilie Bolojan vezette önkormányzat ezt is elutasította, továbbá a Sebes-Körös folyó neve is csak románul került ki a hídfőknél kihelyezett táblákra.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke a sors iróniájának nevezte, hogy

Ilie Bolojan polgármester épp a héten zajló Szent László Napok ideje alatt közölte a magyar megnevezést tiltó döntését.

A rendezvénysorozat nyitónapján egyébként Bolojan részt vett gróf Rhédey Lajos szobrának a leleplezésén, beszédében pedig a kifejezte a magyar közösség iránti tiszteletét. „Magyar ügyekben nincs miért dicsérni, fényezni a polgármestert. Aki mégis teszi, szolgaságból vagy vakságból teheti” – jegyezte meg a közleményben Szabó Ödön.

{K1}