Ellenzéki aktivisták tüntettek a bukaresti parlament épületében

MTI 2018. június 20., 16:35

Tucatnyi hangoskodó ellenzéki aktivista foglalta el szerdán a román parlament előcsarnokát, miközben az ülésteremben Viorica Dăncilă kormányfő az Európai Unió 2019. január elsején kezdődő román soros elnökségének előkészületeiről számolt be a törvényhozóknak.

Fotó: Grigore Popescu/Agerpres

A parlamentbe látogatóként érkezett demonstrálók tolvajoknak és maffiózóknak nevezték a kormánypártok vezetőit, azt hangoztatták, hogy a koalíció korrupt politikusok felelősségre vonását akarja megakadályozni a büntető törvénykönyv kedden elfogadott módosításával.

Az Európát akarunk, nem diktatúrát!, Ébredj Románia, meghal a demokrácia! jelszavakat skandáló tüntetők sajtóértesülések szerint az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) „meghívottjaiként” jutottak be a szigorúan őrzött épületbe.

Utóbb bevallották: azoknak az ellenzéki civil szervezeteknek az aktivistái, amelyek másfél éve rendszeresen szerveznek kormányellenes tüntetéseket Romániában, és az utcán megszokottá vált korrupcióellenes jelszavakat „hozták be” a parlament épületébe.

A rendfenntartók nem próbálták meg erőszakkal eltávolítani őket. A tüntetők elhurcolásukat megelőzendő egymásba kapaszkodtak, később pedig le is ültek a földre.

Szerdán a parlament épülete előtt is tüntetők gyülekeztek, mivel – elmondásuk szerint – attól tartottak, hogy a szociálliberális kormánytöbbség napirendre akarja tűzni Klaus Johannis államfő felfüggesztését, amiért a jobboldali elnök vonakodik eleget tenni a korrupcióellenes főügyész leváltását előíró, csaknem két hete hatályos alkotmánybírósági döntésnek.

Dăncilă közben a parlament emelvényén arról beszélt, hogy a román uniós elnökség a polgárok érdekeire, az unió belső biztonságára és a Keleti Partnerség megerősítésére akar összpontosítani.

A román kormányfő nagy kihívásként, ugyanakkor kiváló "bizonyítási lehetőségként" értékelte azt, hogy Románia akkor látja el az Európai Unió tanácsának soros elnökségét, amikor az Egyesült Királyság kilépése, a jelenlegi Európai Bizottság mandátumának lezárása és a következő Európai Parlament megválasztása fontos döntések elé állítja az európai közösséget.