A végzősök közel háromnegyede átmenő átlagjegyet szerzett a képességfelmérőn

Kőrössy Andrea 2018. június 20., 07:58

Valamivel gyengébben teljesítettek a nyolcadikos diákok a képességfelmérőn tavalyhoz képest, az idei próbavizsga eredményeit figyelembe véve azonban jókorát javítottak. Átlagjegyek tekintetében a Székelyföld nem marad el Közép-Erdélytől.

Fotó: Gecse Noémi

A nyolcadikos diákok 73,5 százaléka szerzett 5-ös vagy annál nagyobb átlagot az országos képességfelmérő vizsgán a kedden közzétett, az óvások elbírálása előtti eredmények alapján – közölte az oktatási minisztérium. Összehasonlításképpen: a tavalyi megmérettetésen 76,9 százalékuk átlaga haladta meg az 5-öst – az óvások előtt –,

a képességfelmérőn ugyanakkor gyakorlatilag nem lehet megbukni, bármekkora jeggyel be lehet iratkozni kilencedik osztályba.

A szaktárca által összesített adatok szerint 319 diák érte el a maximális, 10-es átlagot. Román nyelv és irodalomból 83 százalékuk, matematikából 61,3 százalékuk kapott 5-ösnél nagyobb osztályzatot – a magyar nyelv és irodalom jegyekről egyelőre nem készült összesítés –, ezek jócskán meghaladják az idei próbavizsgán elért eredményeket.

Ennek nyomán joggal merülhet fel az elmúlt években is napirenden lévő aggály, miszerint számos iskolában egyszerűen nem engedik vizsgázni a gyengébben teljesítő diákokat, hogy ne rontsák az átlagot. Az oktatási minisztérium ezzel kapcsolatban mindössze annyit közölt: a megmérettetésen a vizsgára beiratkozott diákok 94,8 százaléka vett részt, arra azonban már nem tértek ki, hogy hányan kezdték, illetve végezték el a nyolcadik osztályt. A jegyükkel elégedetlen tanulók egyébként tegnap estig nyújthattak be óvást, a végleges eredményeket szombaton hozzák nyilvánosságra.

Hét megyében nem volt színtízes jegy

A Hotnews.ro hírportál tájékoztatása szerint hét – Hargita, Kovászna, Szeben, Krassó-Szörény, Teleorman, Dâmboviţa és Călăraşi – megyében egyetlen diáknak sem sikerült 10-es átlagjegyet szereznie. A legtöbb 10-es osztályzatot Bukarestben, valamint Iaşi és Dolj megyében jegyezték.

Kolozs megyében – amely rendszerint az elsők között szerepel a képességfelmérőn és az érettségin is – a magyar anyanyelvű, illetve magyar tannyelvű iskolába járó diákok közül érdekes módon nem kolozsvári iskolások teljesítettek a legjobban.

A két legnagyobb, 9,78-as és 9,61-es osztályzatot a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum két tanulója érte el, a harmadik pedig 9,55-ös jeggyel az aranyosegerbegyi általános iskola végzőse lett.

Bihar megyében a magyar anyanyelvű fiatalok közül a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum három diákja lett a legjobb 9,53-as, 9,46-os, illetve 9,33-as átlaggal, ez utóbbi jegyet érte el a szintén nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola legjobban teljesítő tanulója is. Szatmár megyében a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium „vezeti a sort” a magyar tannyelvű iskolák közül: a legjobb jegyet elért két magyar nyolcadikos 9,63-as átlagot szerzett, őket a 10-es számú általános iskola tanulója követi 9,56-os osztályzattal.

Maros megyében ugyancsak a megyeszékhely „jeleskedett”: a magyarból is vizsgázó diákok közül a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum végzősei szerepelnek az első helyeken, a legjobban teljesítő tanuló 9,75-ös átlagot szerzett.

Előnyben a román anyanyelvűek

Hargita megyében a lista élén három román anyanyelvű diák szerepel:

a megye legjobbja Maroshévízen, míg az őt követő két diák a csíkszeredai Liviu Rebreanu Általános Iskolában, illetve az Octavian Goga Főgimnáziumban végzett.

A magyar anyanyelvű tanulók közül a legjobb eredményt – 9,78-as átlagot – a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola nyolcadikosa érte el, Gyergyószentmiklóson a Fogarassy Mihály Általános Iskola diákja szerepelt a legjobban, ő 9,56-os szerzett, míg Székelyudvarhelyen a Tamási Áron Gimnázium végzőse áll az első helyen 9,51-es osztályzattal.

Háromszéken a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola két román anyanyelvű, valamint a kovásznai Avram Iancu Általános Iskola egyik diákja érte el a legjobb osztályzatot. A magyarból is vizsgázó diákokat figyelembe véve ugyancsak a Váradi József-iskola „vezet”, legjobban teljesítő tanulója 9,75-ös áltagot ért el, őt a baróti Gaál Mózes Általános Iskola nyolcadikosa követi 9,73-as osztályzattal. A román anyanyelvűeknek egyébként román nyelv és irodalomból, valamint matematikából kellett vizsgázniuk, a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákoknak pedig ezenkívül anyanyelvi és irodalmi tudásukat is bizonyítaniuk kellett.