Nyolc év letöltendő börtönre ítélték Kiss Sándor volt bihari RMDSZ-vezetőt

Pap Melinda 2018. június 18., 18:42

Nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Bihar megyei törvényszék hétfőn alapfokon Kiss Sándor volt Bihar megyei tanácselnököt, az RMDSZ bihari szervezetének volt vezetőjét – számolt be az Ebihoreanul.

Az ügyészek szerint Kiss Sándor és társai mintegy 8,6 millió eurós kárt okoztak a Bihar megyei önkormányzatnak (archív felvétel: Adevărul)

A hírportál szerint

az RMDSZ-es politikust hatalommal való visszaélés, pénzmosás, csúszópénz elfogadása és befolyással való üzérkedés miatt ítélte el a bíróság az ellene és négy másik üzletember ellen indított korrupciós perben.

Beniamin Rusra, a Selina cég vezetőjére négy év, Bojtor Vilmos Lászlóra hat év letöltendő börtönbüntetést rótt ki a bíró.

Kiss Sándor, a Bihar megyei önkormányzat akkori RMDSZ-es alelnöke ellen 2014 áprilisában indított bűnvádi eljárást a DNA csúszópénz elfogadása, pénzmosás és hatalommal való visszaélés gyanújával. A gyanúsítottak között szerepelt még az azóta elhunyt Mudura Sándor, továbbá Bojtor Vilmos László, Gheorghe-Ioan Roatiș, Beneamin Rus, Miklóssy Ferenc, valamint Miklóssy László is.

Az ügyészek szerint Kiss, Bojtor és Rus kiterjedt pénzügyi konstrukciót dolgozott ki és működtetett:

romániai (a Rus által vezetett váradi Selina és a Trameco Rt.) és egyesült államokbeli (a Bojtor által irányított Wasleys Worldwide LLC Washington) cégek közvetítésével 2005–2006-ban 600 ezer eurónyi pénzt mostak tisztára. Az így jogosulatlanul szerzett hasznot Rus Kiss Sándornak adta át, hogy előnyben részesítse a Selinát egyes nagyváradi területek értékesítésében.

Az ügyészek szerint a két tranzakcióval mintegy 8,6 millió eurós kárt okoztak a Bihar megyei önkormányzatnak.

A DNA szerint 2003–2004-ben egy másik összetett pénzügyi konstrukciót is tető alá hoztak a felek, ebben Roatiș, Miklóssy Ferenc és Miklóssy László is érintett volt, az ügylet során újabb 300 ezer eurót „fehérítettek ki”. A DNA további hasonló akciókat is gyanít. Hétfőn kihirdetett alapfokú ítéletében a nagyváradi törvényszék a letöltendő börtönbüntetésen kívül Kiss Sándort 5,5 millió euró, Beneamin Rust pedig három millió euró kártérítés befizetésére is kötelezi.