Gyermekkedvenc Várkert Fesztivál – Gergely Balázs főszervező szerint elérte célját a gyalui rendezvény

Bede Laura , Kiss Judit , Gyergyai Csaba 2018. június 18., 16:30

A szervezők elégedetten, a látogatók élményekkel tértek haza a gyalui várkastély parkjában szervezett 3. Várkert Fesztiválról. Gergely Balázs főszervező lapunknak értékelte a vasárnap zárult rendezvényt.

Fotó: Várkert Fesztivál

„Nagyon jó hangulatú volt a fesztivál, és bár az előkészületek, valamint a helyszíni munkák kissé fárasztóak, a szervezőcsapat feltöltődött a hétvégén. Majdnem minden tapasztalat pozitív volt, a szívünkhöz nőtt ez a rendezvény” – mondta el a Krónika megkeresésére Gergely Balázs, a vasárnap zárult gyalui 3. Várkert Fesztivál főszervezője. Hozzátette, sikerült megvalósítaniuk azt a céljukat, miszerint megszólítják a kolozsvári és a Kolozsvár környékén élő gyermekes családokat. Kifejtette, a tavalyhoz képest a felnőtt látogatók száma nagyjából változatlan, ellenben a gyerekek száma határozottan nőtt.

Nagyon jó érzés olyan rendezvényt szervezni, ahol a gyerekek a célcsoport, mert az őszinteségüknél és örömüknél jobb visszajelzés nem igazán van”

– tette hozzá. A főszervező szerint a Kaláka, valamint a 100 Folk Celsius gyerekkoncertek nagy örömöt szereztek a kicsiknek és szülőknek egyaránt, nagyon sokan vettek részt rajtuk, de az esti, nagyszínpadi produkciók is sok látogatót vonzottak. Szintén népszerűnek bizonyult a Varga Csaba nagyváradi hegymászóval való beszélgetés, és a Mátyás korabeli, illetve a honfoglalás korabeli rekonstrukciós játékok.

Összességében, aki kilátogatott a Kolozs megyei kastélykertbe nagyjából mindent végigjárt, kevés olyan program volt, amely érdektelenségbe fulladt volna”

– fogalmazott Gergely Balázs, aki szerint az eső a szervezők nagy ellensége, de a meteorológusok rosszabb időjárást jósoltak, mint amilyen valójában lett. Pénteken a kedvezőtlen időjárás ellenére is sokan részt vettek a nyitókoncerten, szombaton és vasárnap pedig ragyogó idő volt, nagyon pici záporral.

Fotó: Várkert Fesztivál

A szervezők észrevétele szerint a gyermekes családok kicsit bizonytalanabbak és jobban aggódtak az időjárás miatt, ezért valószínű, hogy sokakat az eső tartott otthon, illetve a labdarúgó-világbajnokság, évzáró ünnepség, ballagás is valamennyire leszűkítette az emberek mozgásterét.

Ennek ellenére mi nagyon elégedettek vagyunk a létszámmal, mert ez nem egy tömegrendezvény. Nagyon sokszor hangsúlyoztuk az elmúlt két évben, hogy nem célunk óriási tömegeket megmozgatni”

– részletezte Gergely Balázs. Hozzátette, a zenei palettán nem kimondottan populáris, népszerű zenekarok szerepelnek, hanem zenei „finomságokat”, rétegzenéket tartalmaz. Viszont ebből próbálták nagyon változatosan összerakni a programot, hogy ne egy-egy nagy koncert miatt jöjjenek ki az emberek, hanem a hangulatért, pihenésért, lazulásért.

„Úgy érzem, hogy túl nagy tömegben nem lehet fenntartani ezt a hangulatot, az intimitását, bensőségességét, családiasságát a rendezvénynek” – mondta a főszervező. A középkori várkastély hatalmas parkjában valóban mindenki jól érezhette a magát, illetve a programok is minden korosztályt megszólítottak.

Méltó emlék Erőss Zsoltéknak

„Nemcsak hogy nem bánom, de nagyon örvendek, hogy visszafordultam, különben szinte egész biztosan úgy jártam volna, mint Erőss Zsolték:

ha el is jutottam volna a Kancsendzönga csúcsára, a visszafelé vezető utat nem éltem volna túl”

– mesélte a Várkert Fesztivál zárónapján Varga Csaba nagyváradi hegymászó, aki márciusban kezdődő, májusban végződő himalájai útjáról tartott vetített videós beszámolót.

Varga Csaba váradi alpinista hangulatos, közvetlen hangú beszámolót tartott Fotó: Kiss Judit

A hegymászó a Kalifa Himalája Expedíció 2018 keretében a 8586 méter magas Kancsendzöngára tartott, amikor a május közepén vissza kellett fordulnia a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt. Varga Csaba elsődleges célja az volt – ami sikerült is neki –, hogy hegymászóhoz méltó emléket állítson a csíkszeredai születésű Erőss Zsoltnak és a gyöngyösi Kiss Péternek, akik 2013-ban mászták meg első magyarokként a Kancsendzöngát, azonban ereszkedés közben eltűntek.

Főként azért kezdtem hegyet mászni, mert annak idején meghallgattam Erőss Zsolt előadásait, többek közt Kolozsváron is. Most sikerült méltó emléket elhelyezni az alaptáborban a hegymászó és társa tiszteletére”

– mondta Varga Csaba. Arról is mutatott videófelvételeket a népes hallgatóságnak, miként szögezte fel az emléktáblát az 5500 méteren található alaptábor egyik kimagasló sziklájára, ahonnan tisztán lehet látni a 8586 méteres csúcsot.

A váradi alpinista hangulatos, közvetlen hangú beszámolót tartott nemcsak a hegymászás, a Kancsendzöngán való felfelé haladás, a mostoha időjárási körülmények kísérte, hófuvásos út pillanatairól és nehézségeiről, de a közönség betekintést nyerhetett a nepáli főváros, Katmandu utcaképeibe, valamint abba is, hogy miként áldották meg a csúcsra indulókat és magát a hatalmas hegyet a buddhista lámák. „Nagyon megható volt látni azt az emléktáblát, amelyet a gyergyói EKE állított Erőss Zsoltéknak a hegy lábánál álló kis buddhista szentélyben, ezt az emléktáblát is megáldották, imazászlókkal díszítették fel a lámák” – mondta Varga Csaba.

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület országos és gyergyói szervezetének felkérésére négy gyergyói hegymászó állított emléktáblát Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek 2016 novemberében, a Kancsendzönga felé vezető úton legmagasabban fekvő kolostorban, egy Sherpa Gaun nevű faluban, ide is ellátogatott útja során Varga Csaba. 

Záróakkordként Tom Waits-dalok

Túlzás nélkül állítható, hogy a Várkert Fesztivál zárókoncertje,

a Tom Waits-dalokat játszó Braindogs fellépése volt a zenei program „legízletesebb” csemegéje.

A Braindogs vasárnapi gyalui fellépése minden várakozást felülmúlt Fotó: Várkert Fesztivál

Az itteni közönség nagyjából annyit tudhatott az együttesről, hogy már jó ideje a magyarországi koncertélet legnagyobb nevekből álló tribute-zenekarának számítanak, hiszen a Quimby-tagok (Varga Livius és a vasárnap igazoltan hiányzó Kiss Tibor) mellett Frenket, a bécsi Ripoff Raskolnikov blues-gitárost és az angol Ian Siegalt is soraiban tudó Braindogsnak már a névsor alapján is jónak kell lennie.

Ehhez képest a vasárnapi gyalui fellépés minden várakozást felülmúlt, valódi örömzene volt a szó legszorosabb értelmében.

Egyértelmű volt, hogy a tagok egytől-egyig komoly tisztelői Tom Waitsnek, és érezhető volt, hogy a Braindogsban ők is kirajonghatják magukat zenélés közben. A londoni Ian Siegalt többen a legtehetségesebb fehér soul-blues énekesként tartják számon, nem véletlenül: a londoni úriember olyan hitelesen hozta a Tom Waits-karaktert, hogy nehéz volt nála jobbat elképzelni.

Külön tapsot érdemelt a Hobo zenekarából ismert Nagy Szabolcs zongorista és a Pál Utcai Fiúkból ismert Varga László basszusgitáros is, akik remekül egészítették ki a csapatot. Koncert közben láthattuk, amint a szervezők elégedetten mosolyogtak össze a produkció közben: azt érezhették, amit a közönség is, hogy a lehető legjobb döntés volt Tom Waits dalaival zárni a fesztivált.