The New York Times: veszélyben a korrupcióval szembeni küzdelem Romániában

Rostás Szabolcs 2018. június 18., 14:46

Átfogó anyagot közölt a bukaresti belpolitikai helyzetről a The New York Times, megszólaltatva többek között Laura Codruţa Kövesit, a DNA vezető ügyészét, aki szerint az ügyészek függetlensége nélkül lehetetlenné válna a vádhatóság munkája.

Laura Codruţa Kövesi: nőtt a korrupcióellenes ügyészségre gyakorolt nyomás Fotó: Facebook/DNA

A tekintélyes amerikai napilapban Marc Santora és Kit Gillet által jegyzett cikk arra hívja fel a figyelmet, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetőjének leváltási kísérletével veszélybe került a korrupcióval szembeni küzdelem Romániában, ahol a balliberális hatalom vezetői ahhoz hasonlóan támadják az igazságszolgáltatást, ahogyan Donald Trump amerikai elnök a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI).

A számos szakértőt megszólaltató tengerentúli újságírók arra a következtetésre jutnak, hogy Kövesi eltávolításával a koalíció gyakorlatilag kiiktatta azokat az eljárásokat, amelyek függetlenséget biztosítottak az ügyészek és bírák számára a politikai nyomásgyakorlással szemben.

A napilap – részletesen beszámolva a PSD–ALDE alkotta koalíciónak a „párhuzamos állam” ellen szervezett bukaresti nagygyűléséről – szerint ugyanakkor a közvádlók hatáskörének korlátozása az 1991-ben elfogadott alkotmány előírásainak következménye, akkoriban ugyanis még élénken éltek a kommunizmus emlékei a Securitate és az ügyészség által a politikai ellenállókkal szemben elkövetett visszaélésekről.

A DNA vezetője érdemben nem kommentálta a The New York Timesnak a leváltásával kapcsolatos alkotmánybírósági határozatot, megjegyezte azonban, hogy az elmúlt öt év nagy előrelépést jelentett a korrupcióellenes küzdelemben. „A DNA által lefolytatott ankétok, valamint az ennek nyomán született bírósági ítéletek miatt az elmúlt másfél év során nőtt a korrupcióellenes ügyészségre gyakorolt nyomás. Amennyiben a jelenlegi törekvések miatt megszűnik az ügyészek függetlensége, a mi munkánk nem nehezebb lesz, hanem egyszerűen ellehetetlenül” – nyilatkozta Laura Codruţa Kövesi, aki a lap szerint rengeteg ellenséget szerzett magának a politikai szférából.