Problémás koldusok: fokozódott Kanadában a román bűnszervezetek tevékenysége

Balogh Levente 2018. június 18., 08:31

A román állampolgárokkal szembeni vízumkényszer feloldása nyomán fokozódott Kanadában a romániai bűnszervezetek tevékenysége – közölték a helyi hatóságok.

Fotó: Citynews.ca

Kanadában felmerült a vízumkényszer újbóli bevezetése a román állampolgárokkal szemben, miután egyre aggasztóbbá vált a Romániából érkező bűnszervezetek tevékenysége. Az ügy azt követően pattant ki, hogy szerdán

nyilvánosságra került a kanadai hírszerzés egy elemzése, amely szerint fokozódott a románokból álló bűnszervezetek tevékenysége a tengeren túli országban.

Ennek nyomán Michele Rempel konzervatív párti képviselő a parlamentben interpellálta meg Justin Trudeau miniszterelnököt, feltéve neki a kérdést: az elemzés ismeretében tervezi-e a kormány, hogy ismét bevezesse a vízumkényszert a román állampolgárokkal szemben? Trudeau válaszában leszögezte: folyamatosan együttműködnek a román kormánnyal annak érdekében, hogy biztosítsák a jelenlegi rendszer működőképességét.

„Jelenleg is együtt dolgozunk velük annak érdekében, hogy elejét vegyük, hogy a szervezett bűnözői csoportok visszaéljenek a kanadai rendszerrel. Komolyan vesszük a dolgot” – mondta Trudeau. Az év során már számos kanadai sajtóorgánum felhívta a figyelmet arra, hogy

megnőtt azon, zömmel romániai roma nők száma, akik Toronto utcáin koldulnak, és politikai menedékjogot kérnek Kanadában arra hivatkozva, hogy Romániában diszkrimináció és visszaélések áldozatai.

A vízumkényszer 2017. december elsejei hatállyal történő feloldása óta 2018 májusáig 1022-en nyújtottak be menedékkérelmet. A kanadai hatóságok ennek nyomán június 5-étől visszavezették a vízumkényszert azon román állampolgárokkal szemben, akik nem elektronikus útlevéllel rendelkeznek. Az ügy miatt a kanadai külügy a román nagykövetet is bekérette, a bukaresti és az ottawai kormány pedig megállapodott abban, hogy Kanada felső határt szab annak, hány román állampolgár menedékkérelmét bírálja el pozitívan. Ezt a számot azonban nem hozták nyilvánosságra.

Teodor Meleşcanu román külügyminiszter még március végén arról beszélt: a két ország együttműködik annak érdekében, hogy csökkenjen azon bűnszervezetek száma, amelyek a vízumkényszer eltörlését kihasználva koldusokat küldtek Kanadába. Ugyanakkor Carmen Dan belügyminiszter pénteken azt állította: a kanadai hatóságok nem tájékoztatták arról, hogy az országban román bűnbandák tevékenykednek. Sőt szerinte nincs miért aggódni a bűnözés miatt.