Ami a székely humoron túl van – Muszka Sándor új verseskötetét mutatták be a Várkert Fesztiválon

Pap Melinda 2018. június 17., 16:00

Muszka Sándor új, székely humoron, „felállós nyeletlenkedésen” túli oldalát ismerhetik meg mindazok, akik kézbe veszik legújabb, Szégyen című verseskötetét.

Archív felvétel Fotó: FAcebook/Muszka Sándor

A 46 balladát tartalmazó kötetet Demeter Zsuzsa, a Helikon szerkesztője méltatta a gyalui Várkert Fesztiválon az Erdélyi Magyar Írók Ligája (EMIL) által szervezett irodalmi program keretében szombaton. A nagy sikerű Sanyi bá és A lusta dög szerzője most is „hozott történeteket” ír meg, de

míg korábbi műveiben viccel oldja a bemutatott sorsok súlyát, a Szégyen mellőzi az általa magas szinten művelt székely humort, egy ápoló- és gondozóközpontban szociális munkásként szerzett tapasztalataiból ihletődött.

„Addig hülyéskedtem, míg úgy maradtam” – mondta Muszka Sándor a Sanyi bá történeteire utalva, melyeknek köszönhetően a legnépszerűbb humoristák közé jutott. „Telitalálat volt, elkaptam az ízét a székely humornak” – ismerte el, hozzátéve, hogy legújabb könyvének köze sincs ehhez. „Nekem jó humorom van, azt mondják, de ezzel már nem poénkodnék. Ezen már én sem tudtam viccelődni” – jelentette ki Muszka a Szégyenben bemutatott tragikus emberi sorsokra utalva.

Új kötete azért mellőz minden életszeretetet, könnyedséget, és csak a tragikus dolgokra koncentrál, mivel ezeknek az embereknek kilátástalan a helyzete, „ők maguk a betegség” és az egyetlen kiút számukra a vágyott halál, az idegenek temetője.

Akárcsak a téma, a versek nyelvezete is csupasz, szűkszavú, hiszen a szerző szerint „erről a témáról nem lehet körmondatokban beszélni”. Maga is kereste a megfelelő nyelvezetet, és ahogy a versek ihletői is nehezen nyílnak meg, tőmondatokban beszélnek sorsukról, úgy a kötet nyelvezete is szikár, fájdalommal telített, mellbevágó.

Előző, Magányos nőknek, bukott férfiaknak című kötetétől eltérően – melynek darabjait az Evilági együttes nem kis sikerrel zenésítette meg – a Szégyenhez nem készül zenei aláfestés. „Ember legyen a talpán, aki ezt el tudja énekelni” – mondta Muszka a versek dallamtalanságára utalva. Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia kiadásában megjelent kötetet Csillag István munkái illusztrálják.