A kolozsvári magyar színház Ibsen-előadása lett a legjobb a POSZT-on

MTI 2018. június 17., 12:05

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Ibsen Rosmersholm című darabjának színpadra állítása lett a legjobb előadás a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), amelynek díjait szombaton a fesztivált záró gálaesten adták át Pécsen, a Kodály Központban.

Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója átveszi a legjobb előadásnak ítélt díjat Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésztől Fotó: MTI

A szakmai zsűri által legjobb előadásnak ítélt produkció még két díjat kapott, a Rebekka Westet alakító Imre Évát a legjobb női főszereplő, Andrij Zsoldakot és Daniel Zsoldakot a legjobb díszletért járó díjjal ismerték el – közölték a szervezők az MTI-vel.

A legjobb rendezésért járó díjat Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház Kaukázusi krétakör című darab rendezője kapta, a legjobb férfi főszereplő a darabban Azdakot játszó Kocsis Gergely lett.

A szakmai zsűri döntése szerint a legjobb női mellékszereplő a Radnóti Színház III. Richárd című előadásából Kováts Adél, a legjobb férfi mellékszereplő a kecskeméti Katona József Színház által színre vitt Csárdáskirálynőben Kaucsiánó Bonifác grófot alakító Szemenyei János lett.

Elismerték a legjobb harminc év alatti női színészi teljesítményt is, a díjat Szakács Hajnalka, a debreceni Csokonai Színház művésze érdemelte ki Csehov Három nővér című drámájában nyújtott alakításáért. Ez a produkció kapta a legjobb színpadi mozgás és térhasználatért, illetve Kozma András a legjobb dramaturgi munkáért járó díját is.

A versenyben Danilo Kis-darabbal részt vevő Újvidéki Színház két elismerésben részesült: a Borisz Davidovics síremléke című előadásé lett a legjobb társulati összjáték, Marjan Necaké pedig a legjobb színházi zene díja.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Ibsen Rosmersholm című darabjában Rebekka Westet alakító Imre Éva, miután átvette a legjobb női főszereplőnek járó díjat Fotó: MTI

A legjobb jelmezért járó elismerést Nagy Fruzsina, a Katona József Színház Kaukázusi krétakörének és a Radnóti Színház III. Richárdjának jelmeztervezője kapta, a legjobb fényterv díját a zsűri a szintén a III. Richárdban közreműködő Baumgartner Sándornak ítélte oda.

A szervezők tájékoztatása szerint a háromtagú színészzsűrinek a legjobb női alakításért járó elismerését Pálmai Anna, a budapesti Katona József Színház színésze, a Kaukázusi krétakör női főszereplője kapta, a legjobb férfi alakításért járó díjat a nyíregyházai Móricz Zsigmond Színház művésze, Horváth László Attila érdemelte ki. A közönségzsűri szintén a nyíregyházai társulat által színre vitt László Miklós-komédiának, az Illatszertárnak ítélte oda különdíját.

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos-díját Rózsa Krisztián, a Miskolci Nemzeti Színház színésze kapta a teátrum Kaukázusi krétakör-előadásában nyújtott alakításáért, a Színházi Dramaturgok Céhének Vilmos-díja, amelyet az idei nyílt fórum - felolvasó színház - legjobb színművének ítéltek meg, Oláh-Horváth Sára Lenni vagy nem című darabjáé lett.

A POSZT idei versenyprogramjában tizennégy előadás, köztük négy budapesti, öt vidéki és öt határon túli produkció szerepelt.

A darabokat a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán és kamaraszínházában mutatták be, a meghívott előadásokat Regős János és Térey János válogatta Bazsányi Sándor és Balog József segítségével. A kilencnapos találkozón a versenyprogram mellett több mint száz rendezvény, közönségtalálkozók, koncertek, beszélgetések és további színházi előadások várták az érdeklődőket.