Kicsik nagy csele: „kiöregedett” a kolozsvári Dribli gyerekfociklub első versenycsoportja

Rostás Szabolcs 2018. június 16., 17:53

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Dribli Erdélyi Gyerekfoci Klub, a kolozsvári focisuli elbúcsúztatta első tanítványait, a 2005-ös korosztály versenycsoportját.

Fotó: Rostás Szabolcs

A 2011-ben alakult utánpótlásnevelő egyesület 2012 szeptemberében kezdte meg a közös munkát az ifjú tehetségekkel, akik ekkor még a 2004-es születésű gyerekekkel közösen alkottak egy csapatot. Később a 2004-es születésű gyerekek lassan elmaradoztak az edzésekről, így a 2005-ös korosztály versenycsoportja néhány 2006-os születésű gyerekkel egészült ki.

Könczei Soma, a Dribli vezetője lapunknak elmondta, először a 2014/15-ös idényben vettek részt a gyerekfociklubok számára kiírt hivatalos bajnokságban. Ekkor a 9. helyen végeztek, ugyanakkor nehezítette a dolgukat, hogy a 2015/16-os és a 2016/17-es idényben egy évvel idősebbek ellen kényszerültek játszani.

Az idei szezonban már a 6. helyen zárták a bajnokságot, stabil középcsapattá ért a Dribli, szinte valamennyi riválisától pontot tudott szerezni.

A Kolozsvári U-t például oda-vissza legyőzték, és az is mutatja a fejlődést, hogy miközben 2015 őszén még 22-1 arányú súlyos vereséget szenvedtek a kolozsvári Viitorultól, tavaly ősszel ugyanezt a csapatot 2-0-ra maguk mögé utasították. „Az igazi fejlődés a játékban mutatkozott meg. Végig szépen focizva, a labdát birtokolva, magabiztos játékkal hoztuk le a szezont, majd a rájátszásban minden meccset megnyertünk. Ahogy mondani szokták: hosszú évek kemény munkája meghozta az eredményt” – magyarázta Könczei Soma edző.

A Dribli első focistái Könczei Soma (balra) és Bikfalvi Márton edzővel Fotó: Rostás Szabolcs

A gyerekfociklub – amely a székelyföldieket leszámítva az első egyesület Erdélyben, ahol kimondottan magyar nyelven folyik az oktatás, edzés – vezetője ennél is nagyobb sikerként könyveli el, hogy bebizonyosodott: a Dribli képes profi labdarúgókat nevelni, idén nyártól ugyanis az immár négyszeres bajnok Kolozsvári CFR három játékosukra is szemet vetett. Ők tehát a profi karrier előszobájába léptek, ami a szakember szerint azért óriási előrelépés, mert nem mindegy, hogy egy fiatal játékos hány esztendősen kerül nagy csapathoz. Miközben a kisebb korosztályok esetében mindegy, hogy milyen csapatban játszik a gyerek, mert számukra a közösség, az edző és az edzésmódszerek a meghatározóak, amikor U14-es korosztályba ér egy játékos, akkor már csak egy lépés választja el attól, hogy aláírhassa élete első profi szerződését.

Könczei Soma úgy véli, a Dribli Erdélyi Gyerekfoci Klub a kisebb korosztályokban felveszi a versenyt a legnagyobbakkal. „Összegezve a Dribli első féltucat évét, nyugodt szívvel mondhatjuk, nagyszerű hat év áll mögöttünk, ami bizakodásra ad okot a jövőre nézve. Bizonyítva látjuk, hogy a helyes és kitartó munka meghozza gyümölcsét” – jelentette ki Könczei. A szakember ugyanakkor egyetért a klub első tanítványainak pénteki búcsúztatásán elhangzott szülői megállapítással, miszerint az elmúlt években a Driblinél gyakorlatilag két csapat épült ki, a gyerekek alkotta gárdán kívül ugyanis közösséggé formálódtak a szülők is.