Francia nagykövet a Halep-karikatúráról: a Charlie Hebdo nem a francia közvéleményt képviseli

Krónika 2018. június 15., 12:29

Nem a francia közvéleményt képviseli a Charlie Hebdo szatirikus hetilap – jelentette ki az Agerpres megkeresésére Michele Ramis, Franciaország bukaresti nagykövete.

Fotó: Charlie Hebdo/Gsp.ro

A francia nagykövetet annak kapcsán szólaltatta meg az Agerpres hírügynökség, hogy a Charlie Hebdo francia szatirikus kiadvány karikatúrát közölt, amelyben Simona Halep teniszezőnő magasba emeli a Roland Garros trófeát, és azt kiáltja, hogy „Ócskavas!”.

Ramis leszögezte, hogy Simona Halepnek a Roland Garroson aratott történelmi győzelme büszkeséggel tölti el a francia nagykövetséget, amelyet szimbolikus jelentőségűnek tart, tekintetbe véve, hogy néhány hónap múlva kezdődik a Románia–Franciaország Szezon elnevezésű kulturális és diplomáciai projekt.

A nagykövet ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Francia Köztársaság számára alapvető jog a szólás- és sajtószabadság. A Charlie Hebdóban megjelent karikatúra csak annak szerzőjét képviseli, semmiképpen nem közvetíti a francia közvéleményt – tette hozzá a diplomata.

Simona Halep Roland Garros-sikere kapcsán a roma kisebbségiekkel viccelődött a karikatúrái miatt korábban terrorista támadás áldozatául esett francia Charlie Hebdo magazin.

A szatirikus kiadvány Egy román megnyerte a Roland Garrost című karikatúráján a serleget magasba emelő figura „Ócskavas! Ócskavas!” kiabálása utal a Franciaországban jelentős számban jelen lévő romániai romákra – a hazai sportsajtóban többen sértésnek érzik a női tenisz-világranglistát vezető konstancai klasszissal szemben.

A történtek kapcsán a Gsp.ro által megkérdezett Ilie Năstase is kiemelte, hogy egy szatirikus lapról van szó, ezért nem is kell foglalkozni a témával. „Ha ők úgy gondolják, hogy a Roland Garros kétmillió eurót érő serlege ócskavas, akkor azt jelenti, buták. Mint mondhatsz a butáknak? Valószínű, hogy ha egy francia játékosuk nyerte volna meg, akkor nem készítették volna el” – fogalmazott.