Óriási forgalmi dugók Kolozsvár és Vásárhely között a kerelőszentpáli munkálatok miatt – érdemes kerülni

Szucher Ervin 2018. június 15., 12:05

Többórás forgalmi dugó alakul ki időnként a Marosvásárhelyhez közeli Kerelőszentpálon a vasúti felüljárón zajló munkálatok miatt, amelyek még jó néhány hétig tartanak. A szakasz elkerülhető lenne, csakhogy erre egy tábla sem figyelmezteti a sofőröket.

Fotó: Ioan Chiorean/Radiomures.ro

Alaposan meggyűlik a Kolozsvár és Marosvásárhely között közlekedők baja a Maros megyei Kerelőszentpál településen található vasúti felüljárón zajló felújítási munkálatok miatt.

A korszerűsítés bizonyos fázisaiban ugyanis a kivitelező kénytelen lezárni a szakasz egyik vagy másik sávját, így a járművek gyakran órákat töltenek forgalmi dugóban.

A kényelmetlenségre sajnos még hónapokig számítani kell, a beruházás ugyanis július végére, augusztus közepére fejeződhet be – ideális időjárás esetén. A kilométeres sorok ugyanakkor elkerülhetők lennének, ha a kivitelező vagy a rendőrség forgalomelterelő táblákat helyezne ki, hiszen a kerelőszentpáli szakasz néhány kilométeres kitérővel elkerülhető.

Elkerülhető lenne a forgalmi dugó

A Marosvásárhely és Kolozsvár közötti DN 1-es jelzésű országúton közlekedők gyanútlanul kerülnek csapdahelyzetbe, hiszen Marosvásárhelyen, Nyárádtőn, illetve Radnóton egyetlen tábla sem jelzi, hogy ajánlott lenne kerülőutat választani.

Holott a két megyei út közül az egyikre térve – akár Dicsőszentmárton, akár Mezőbánd irányába – mindössze nyolc-tíz kilométeres kerülővel az autók gondtalanul visszajuthatnának a főútra.

Ennél is bosszantóbb, hogy a sorok hossza és kialakulásának időpontja kiszámíthatatlan, ugyanis csak bizonyos munkafázisoknál zárják le a hidat. Éppen ezt kifogásolja Simon István kerelőszentpáli polgármester is, aki szerint az a legrosszabb, hogy senki nem figyelmezteti a gépkocsivezetőket, mikor zárják le a hidat.

Veress Ferenc, a megrendelő útügyi hatóság Maros megyei kirendeltségének főmérnöke eközben elmondta: folyamatosan egyeztetnek a kivitelezővel, hogy lehetőleg minél rövidebb ideig zárja le a közlekedési sávokat, viszont vannak helyzetek, amikor semmiképpen nem engedhetik az autókat a felüljáróra. A héten például a szigetelőanyag leterítése indokolta az intézkedést, legközelebb pedig az aszfaltrétegek elterítésénél lesznek kénytelenek lezárni az egyik forgalmi sávot.

Veress Ferenc arról is beszámolt: a napokban ő is szándékosan „belesétált” a dugóba, hogy lássa, mekkora időveszteségről van szó. Mint kifejtette:

a sor a hídtól mintegy hat kilométerre, a vidrátszegi repülőtérig ért, ehhez képest nem is tűnt soknak az egy óra, ami alatt sikerült végigaraszolnia a távolságot.

Számos felháborodott gépkocsivezető viszont a Facebookon amiatt panaszkodott, hogy két, két és fél órát volt kénytelen a dugóban vesztegelni. A felfordulás a falubelieket is érinti, ugyanis a Vásárhely irányából vagy a szomszédos településen levő ipari parkból sehogyan nem tudnak behajtani Kerelőszentpálra, mint ahogy a Radnótról hazatérők sem tudják megközelíteni marosugrai vagy szentpáli főúti vagy akár félreeső otthonukat.

A Maros partján fekvő falvak lakói inkább földutakon zötykölődnek, mintsem forgalmi dugóba keveredjenek.

A vasúti forgalmat egyébként nem igazán érinti a beruházás, a Marosvásárhely–Székelykocsárd-szakaszon ugyanis már alig közlekedik vonat.

Késésben vannak a kivitelezők

A tizennyolc évvel ezelőtt átadott vasúti felüljárón ez az első átfogó javítás, amit az útügyi hatóság végeztet. Veress Ferenc elmondta: a versenytárgyalást megnyert bákói fővállalkozó és a marosvásárhelyi alvállalkozó némi késésben van, de kedvező időjárás esetén július végéig, augusztus közepéig befejezhetik a felüljáró korszerűsítését.