Toader szerint jelenleg nincs jogi alapja a Ghiţă kiadatására vonatkozó kérelem visszavonásának

Hírösszefoglaló 2018. június 15., 11:44

Nincs jogi alapja a Sebastian Ghiţă kiadatására vonatkozó kérelem visszavonásának – nyilatkozta pénteken Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

Tudorel Toader Fotó: Mediafax

Az Antena 3 televíziócsatornának nyilatkozó Toader az Agerpres szerint kifejtette, jelenleg érvényben van a Szerbiában tartózkodó Sebastian Ghiţă elleni kiadatási kérelem, amelynek visszavonására egyelőre nincs jogi alap.

A legfelsőbb bíróság csütörtökön mentette fel Sebastian Ghiţă volt képviselőt, valamint az ügyben érintett volt vezető ügyészeket és volt rendőrparancsnokokat is.

A bírósági döntés Ghiţát a következő vádak alól mentette fel: kétrendbeli megvesztegetés, befolyás vásárlása, pénzmosás, zsarolás és kétrendbeli, nem a nyilvánosságnak szánt információk felhasználása, valamint jogosítvány nélkül való gépkocsivezetés. A bírósági indoklás szerint a tettek, amelyekkel a volt képviselőt vádolták, nem léteznek, vagy nem rendelkezik ezekről a büntető törvénykönyv.

Ghiţă esetében az előzetes letartóztatási parancs visszavonását, a vagyonzár eltörlését és az 54 millió lejes óvadék visszafizetését is elrendelték. Az ítélet nem jogerős.