Fesztivál a gyalui kastélykertben – előadások, beszélgetések, koncertek a péntektől vasárnapig tartó rendezvényen

Bede Laura 2018. június 15., 10:29

Tartalmas nappali programokkal, minden korosztályt megmozgató koncertekkel várják az érdeklődőket a pénteken kezdődő gyalui Várkert Fesztiválon.

 

Történelmi környezet. A fesztiválnak idén is a gyalui várkastély parkja ad otthont Fotó: Szentes Zágon

Budapest Bár, Hobó, 100 Folk Celsius, Kaláka, Bohemian Betyars, Braindogs – csak pár név azok közül, akik fellépnek a péntektől vasárnapig tartó gyalui Várkert Fesztiválon.

A Kolozs megyei várkastély hatalmas parkjában 21 órától a Budapest Bár nyitja a koncertsorozatot a Rákóczi-színpadon.

A magyarországi zenekar filmslágereket, kuplékat, táncdalokat és egyéb híres dalokat dolgoz fel mívesen hangszerelt cigányzene kíséretében, újrahangolva sokak által ismert dallamokat vagy akár rég elfeledett kincsekre bukkanva.

Szombaton 18 órától a 100 Folk Celsius „forrósítja” a fesztiválhangulatot a Római teraszon, ahol olyan nagy klasszikusokat hallhatunk az együttestől, mint A nagy ho-ho-horgász vagy épp a Paff, a bűvös sárkány. A gyerekdalok zengő-bongó világából kilépve a Lassú vonatra ülhetnek fel a fesztiválozók – ezzel a címmel ad koncertet 19 órától a Rákóczi-színpadon a magyar blues koronázatlan királya, Földes Hobó László. Az Erdélyben először látható és hallható koncertjét Bob Dylan munkásságának szenteli: magyarul adja elő a rockzenész néhány dalát.

A különleges fellépés után terítékre kerül a népzene, rock, punk és balkáni hangzásvilág – mindez a Bohemian Betyars 21 órai koncertjében ötvöződik.

A fesztivál zárónapján kicsik és nagyok kedvencei, gyermekkorunk jól ismert alakjai lépnek színpadra, hogy megzenésített verseket és gyerekdalokat előadva egy igazi családi élményt nyújtsanak minden érdeklődőnek.

Vasárnap 17 órától a Kaláka együttes koncertjén a gyerekek nemcsak hallgatói, hanem résztvevői is lehetnek az előadásnak. A 3. Várkert Fesztivál koncertsorozatát igazi zenei csemege zárja: a Braindogs Tom Waits lehengerlő karizmáját és kitűnő dalait idézik meg az angol és osztrák mojo, valamint a sikolydzsessz legkiválóbb szellemi rokonai. A kultikus amerikai énekes dalait 20 órától adják elő a Rákóczi-színpadon.

A koncerteken kívül számos programmal várják mind a kicsiket, mind a nagyokat.

A Méhes György-sátorban a gyermekek számára készülnek változatos játékokkal és foglalkozásokkal, a Lórántffy Zsuzsanna-sátor pedig a különböző tematikus és irodalmi beszélgetések otthona lesz. Varga Csaba nagyváradi hegymászó a Kancsendzönga-expedíciójáról tart beszámolót, Botházi Mária újságíró munkásságáról mesél, bemutatják Muszka Sándor Szégyen című kötetét, Magyar Attila, az Emese park vezetője pedig a hagyományőrzés titkaiba és a kísérleti régészkedés rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Az Emese park hagyományőrzői továbbá arról gondoskodnak, hogy középkori hangulatot varázsoljanak a kastélyparkba, valamint kültéri kiállítást szerveznek Mátyás királyról.

A Bánffy-ligetben bárki megpihenhet az erre kialakított helyen, ugyanakkor itt kerül sor az éjszakai filmvetítésekre.

A lovas programok helyszíne a Barcsay kert lesz, illetve a fesztivál keretében vasárnap Freedom Cross futóversenyt rendeznek.

A Kincses Kolozsvár Egyesület és a Traditio Transylvanica Alapítvány által szervezett fesztivál egyik újdonsága lesz, hogy idén a gyalui Eldorado-kempingben – a fesztiválra szóló karszalag felmutatásával kedvezményesen – sátorhelyet lehet igényelni. Két főnek egy éjszakára így 45 lejbe kerül a sátorozás, ha pedig parkolóhelyre is szükség van, akkor 50 lejt kell fizetni. A kemping területén egyébként a tisztálkodási lehetőség is biztosított. Továbbá idén először és rendhagyó módon kizárólag magyar kézműves söröket és magyar borokat lehet majd vásárolni a rendezvényen – egyeseket a szokványos fesztiválárakon (6-7 lej).

A fesztiválra háromnapos bérletet 50 lejért, napijegyet 30 lejért lehet váltani, a 14 éven aluli gyermekek számára ingyenes a részvétel.

A rendezvény idején különbuszok indulnak a kolozsvári Napoca szálló parkolójának Szamos felőli oldaláról (1918. December 1. sugárút), a távolsági buszok megállójából, illetve a gyalui polgármesteri hivatal előtti buszmegállóból. Egy utazás ára – 1 fő részére – 6 lejbe kerül, az 5 év alatti, ölben ülő gyerekek számára ingyenes. A menetrend és a fesztivál részletes programja a Várkertfesztivál.ro oldalon tekinthető meg.