Idénymunka: igény van, melós nincs – teljesen átalakult a romániai munkaerőpiac, jobban megbecsülik a dolgozókat

Bíró Blanka 2018. június 17., 20:29

Miközben nyáron megnövekszik a kereslet a munkaerő iránt, és a vendéglátóiparban, az építkezésben, a mezőgazdaságban is igény lenne több munkavállalóra, egyre kisebb a merítési lehetőség. Ráadásul a külföldi ajánlatok is nehezítik a hazai vállalkozók helyzetét.

Fotó: Veres Nándor

Ugyan nyáron megnövekedik a kereslet a munkaerő iránt: a vendéglátóiparban, az építkezésben, a mezőgazdaságban is igény lenne több munkavállalóra, ám már nincs merítés, nincs ahonnan alkalmazni. A külföldi ajánlatok tovább nehezítik a hazai vállalkozók helyzetét. A vakációzó fiatalok eközben csak félmegoldást jelentenek, hiszen alig néhány hétre vállalnak munkát, mire betanulnak, tovább is állnak, sokuknak csak arra kell a pénz, hogy elmehessen egy vagy több fesztiválra.
Egymástól próbálnak csábítani a cégek

Nincs merítési lehetőség a munkaerőpiacon, Kovászna megyében a múlt hónapban mindössze 300 fizetett munkanélküli volt nyilvántartásban, ennél sokkal nagyobb a kereslet, állandó alkalmazottat is nehéz találni, idénymunkást szinte lehetetlen”

– fejtette ki érdeklődésünkre Kelemen Tibor, a Kovászna megyei munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója. Azt mondja, gyakorlatilag nincsenek elbocsátások, a munkaadók jobban megbecsülik a jó szakembereket, vagy egymástól próbálják elcsábítani őket. Külföldön is több száz szezonmunkát kínálnak, ez újabb kihívás elé állítja a hazai munkaadókat. „Nincs más lehetőség, mint megbecsülni, megtartani a jó munkaerőt, azt sem bocsátják el, aki nem áll a helyzet magaslatán, megpróbálják tanítani, átnevelni” – mondta Kelemen Tibor.

Jobban megbecsülik a munkaerőt

Minden területen akkora a munkaerőhiány, hogy néhány hónapra már nem lehet találni munkavállalókat – erősítette meg Édler András. A Kovászna megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke emlékeztetett, néhány évvel ezelőtt még az építkezésben, a turizmusban is előfordult, hogy időszakosan elbocsátották az alkalmazottakat, majd tavasszal, amikor beindult a szezon, újra felvették őket. Ma már erre nincs lehetőség, megváltoztak a trendek,

a vállalkozók jobban megbecsülik a munkaerőt, arra törekednek, hogy a szezonon kívül is foglalkoztassák alkalmazottaikat – például az építőipari cégek télen belső munkálatokat vállalnak, vagy ha épp nincs megrendelés, akkor is folyósítják a fizetést.

A kamara elnöke szerint, ha akad is jelentkező idénymunkára, lecsapnak rá, és hosszú távra ajánlanak szerződést. „A külföldi néhány hónapos ajánlatok nagyon csábítóak, a hazai cégvezetők kénytelenek erőfeszítéseket tenni, hogy itthon tartsák a szakembereiket” – szögezte le Édler András. Hozzátette, a vállalkozóktól érkező visszajelzések szerint, a vakációzó fiatalokra is egyre kevésbé lehet számítani, a többség inkább pihen, de különben is csak néhány hétre vállalnak diákmunkát, hogy összegyűjtsék a pénzt a nyaralásra, a fesztiválokra.

A vendéglátásban is nehéz

A vendéglátásban nehéz időszak a nyári szezon, hiszen amellett, hogy megnövekszik a forgalom, még az állandó alkalmazottak is kiveszik a pihenőszabadságot – mutatott rá a tapasztalt nehézségekre Kovács István, a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóiparosok Szövetségének (SVESZ) elnöke is. Mint részletezte, napszámot vállalókat egyáltalán nem tudnak alkalmazni az ágazatban, mert ők általában nem felelnek meg az elvárásnak.

Ma már a minimális szakmai ismeret nélkül nem lehet alkalmazni egy pincért. Gyorsak és közvetlenek a visszajelzések, egy elégedetlen vendég azonnal megosztja a negatív tapasztalatait a világhálón, nem kockáztatjuk a negatív reklámot”

– fogalmazta meg a vállalkozó. Hozzátette, vakációzó fiatalokkal próbálják pótolni a munkaerőhiányt, őket is már tavasszal megkeresik, és próbálják betanítani. Azokat a diákokat, akik tényleg akarnak dolgozni, a pénzkereseti lehetőség mellett a szakma is érdekli őket, már év közben behívjuk hétvégére, tanítjuk őket, így a nyári hónapokban már rendelkeznek némi tapasztalattal, és megállják a helyüket.