Érik a felfüggesztés? A PSD szerint Johannis támadást intézett az alkotmányos rend ellen

Krónika 2018. június 12., 18:40

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) szerint a jobboldali Klaus Johannis államfő az alkotmányos rend ellen intézett rendkívül súlyos támadást, amikor ahelyett, hogy végrehajtotta volna az alkotmánybíróság egy döntését, közvitát kezdeményezett róla.

A PSD kedden közleményben reagált arra, hogy az elnök öt nappal hatályba lépése után sem tett még eleget annak az alkotmánybírósági határozatnak, amely előírta számára – a kormánypártok által visszaélésekkel vádolt – Laura Codruța Kövesi korrupcióellenes főügyész (DNA) leváltását. Johannis keddi sajtóértekezletén azt is kilátásba helyezte, hogy közvitát nyit a határozat nyomán felmerült, az elnöki hatáskört, ügyészi függetlenséget és a korrupcióellenes harc jövőjét érintő súlyos kérdésekről.

{K1}

A PSD kommünikéje leszögezi: az alkotmánybíróság döntései megfellebbezhetetlenek és kötelező érvényűek, azokat nem vitatni, hanem végrehajtani kell.

A PSD szerint az elnök másokat is engedetlenségre bujtogat, aláássa az alkotmányos rendet azáltal, hogy megkérdőjelez egy végleges bírósági döntést.

„Johannis elnök példáját követve akárki önkényesen késlekedhet egy törvényes kötelezettsége teljesítésével, egy ítélet végrehajtásával vagy bírság kifizetésével arra hivatkozva, hogy szeretné jobban megérteni a szankció indoklását” – olvasható az MTI által idézett közleményben.

A PSD szerint senki sem vitatja el az ügyészek szakmai függetlenségét az egyes ügyek felgöngyölítésében, az alkotmánybírósági határozat csak azt mondja ki, hogy az államfő nem tagadhatja meg önkényesen egy feladatát helytelenül ellátó ügyészségi vezető leváltását. „A PSD nem csonkíthatott meg nem létező elnöki jogköröket. Csak Johannis elnök önkényének megcsonkításáról van szó” – szögezi le a PSD.

A kormánypárt ugyanakkor elutasítja az államfőnek a „PSD által kitalált párhuzamos állammal” kapcsolatos ironikus megjegyzéseit. A vádhatóságokat a titkosszolgálatoknak alárendelő titkos megállapodások, a bizonyítékokat hamisító DNA-ügyészek, a vádlottak politikai hovatartozása alapján hozott bírósági ítéletek szerintük nagyon is valóságosak és ha ezen visszaélések felett az államfő szemet huny, ez a „politikai rövidlátás” kétségessé teszi, hogy képes-e önálló döntésekre – írta keddi közleményében a román kormánypárt.

A PSD több tisztségviselője jelezte már, hogy a kormánykoalíció fel fogja függeszteni Johannist hivatalából, ha az nem tesz eleget az alkotmánybírósági döntésnek, csak az a kérdés, hogy mikor fogy el a PSD türelme.