Szuperhősvégtagnak álcázható robotkezeket készít sérült gyerekeknek az esztergomi Vas Alexa Zsófia

Bede Laura 2018. június 13., 09:29

Végtaghiányos kisgyerekek számára tervez háromdimenziós nyomtatással készült, színes robotkezet Vas Alexa Zsófia, az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium végzős diákja. A fiatal feltaláló az inspiráló projektről, az eszköz előállítási folyamatáról mesélt a Krónikának.

Fotó: Hilák Antónia

– Hogyan jött az ötlet, hogy a csuklóízület-hiánnyal világra jött gyerekeknek tervezzél robotkezet?

– Az ötlet már megvolt, hiszen az e-NABLE nevű, önkéntesekből álló szervezet tagjai már elkészítették a robotkéz terveit. Ezek szabadon felhasználhatók, le lehet tölteni, szabadon lehet rajtuk alakítani, és háromdimenziós nyomtatóval létrehozni.

Ez az e-NABLE lényege: bárki, bárhol, bármikor be tud kapcsolódni az önkéntességbe, és tud másokon segíteni. Ennek a szervezetnek a magyarországi csapatánál ismerkedtem meg a projekttel.

– Milyen eszközök, alapanyagok szükségesek a munkálatokhoz?

– Elsősorban szükséges a terv, amelyen igény szerint alakítunk. A nyomtatáshoz ABS (akrilnitril-butadién-sztirol) vagy PLA (politejsav) műanyagot használunk. Szükség van még többek között kalapgumira, horgászzsinórra, szervomotorra, áramforrásra, sok-sok kábelre, és rengeteg kitartásra, illetve némi segítségre és támogatásra dr. Cserey György infobionikai mérnöktől.

– Mennyi idő alatt készül el egy ilyen robotkéz, illetve milyen összeget kell belefektetni?

– Az egész projekten összesen másfél évet dolgoztam. Az elején az ötletelés vett el sok időt, bár mindig is volt konkrét tervem, kellett valaki, aki segített konkretizálni. A mentorom, dr. Cserey György ebben sokat segített, illetve a laborban dolgozó hallgatóktól is rengeteg ötletet, segítséget, támogatást kaptam.

A kéz összegét tekintve határ a csillagos ég.

Ennek a prototípusnak az összege 3-4 ezer forint (45-60 lej) körül van, szállítási és egyéb pluszdíjakkal körülbelül 5 ezer forintba (72 lej) kerül.  

A legdrágább rész egyértelműen a nyomtatás: ha közösségi alkotóműhelyben szeretnénk nyomtatni, akkor kb. 3 ezer Ft-tal (43 lej) számolhatunk. Ez persze függ a műanyagtól és a mérettől, valamint attól, hogy kell-e pótolni alkatrészt. A nyomtatás után a szervomotor a legdrágább, 930 Ft-tal (13 lej). A többi anyag/alkatrész ára elenyésző ezekhez képest. A mikrochipet talán 80 Ft-ért (1 lej) rendeltük, a horgászzsinór és a kalapgumi is hasonló árban van. De, mint említettem, lehetnek magasabbak is az árak. Vannak nagyon profi eszközök, viszont még ezek használatával is 20 ezer Ft (290 lej) alatt lehet tartani a végösszeget.

Fotó: Hilák Antónia

– Körülbelül hány éves kortól vehetik igénybe ezt a robotkezet a gyerekek?

– Alsó korhatárnak azt mondanám, amikor a kisgyerek már elkezdi tudatosan használni a kezét. 5-6 éves kort javasolnék, de például a prototípus 3-4 éves kisgyerek méreteihez igazodik.

Bár az általam tervezett kéz nincs összeköttetésben az idegekkel, megkönnyíti a fogást. A színes, szuperhősvégtagnak álcázható, vagy mesefigurák képeivel díszíthető kéz magabiztosságot is kölcsönöz a sokszor csúfolódás célpontjává váló gyerekeknek.

– Már gyakorlatban is kipróbáltátok az eszközt, működik?

– Élesben, kisgyereken sajnos még nem. Előbb el szeretném készíteni a tökéletes modellt, amit aztán nyugodt szívvel tudnék rendelkezésre bocsátani. Utána jön az igazán nehéz rész, mivel érdemes dokumentálni a használatot és fényképes/írásos beszámolót készíteni róla, viszont nem biztos, hogy a szülők beleegyeznének ebbe. Ez a tesztelés még várat magára.

Nagyon kezdetleges, „prototípusállapotban” vagyunk, még van hova fejlődni, de töretlenül dolgozunk rajta.

– A növekedéssel állítható a robotkéz mérete, vagy szükséges új készítése?

– Sajnos nem lehet cserélni. Ha a kisgyerek kinövi, akkor kell neki újat készíteni. De ha a felhasznált eszközök épségben maradnak, akkor csak a nyomtatás költségét kell újra kifizetni. Igazából ezek „eldobható” kezeknek készülnek: akárcsak a ruhákat, ezeket is nagyon gyors ütemben kinövik a kis csemeték. Ezért

igyekszünk alacsonyan tartani a költségeket, bár így is csak a tizedét kell kifizetni egy profi, űrtechnológiával készült robotkézhez képest.

– Mutatkozik lehetőség arra, hogy a jövőben piacra dobjátok a robotkezet?

– Nem szeretném piacra dobni. Ahogy az e-NABLE, én is szeretném mindenki által elérhetővé tenni. Ha már minden tökéletes lesz, összeállítok egy készletet, minden tervvel és leírással együtt, hogy aki affinitást érez ez iránt, tudja elkészíteni magának vagy másnak.