Johannis: a talárosok PSD-nek kedvező döntése „amputálná” az államfő hatásköreit

Krónika 2018. június 12., 13:59

Az alkotmánybíróság korrupcióellenes főügyészt érintő döntésének indoklása több kérdést vet fel, mint ahányat tisztáz – nyilatkozta Klaus Johannis. Az államfő bűnözőnek nevezte Liviu Dragneát, és felvetette a népszavazás megrendezésének lehetőségét.

Fotó: Presidency.ro

Az államfő a Velencei Bizottság tagjaival folytatott bukaresti megbeszélését követően újságíróknak úgy nyilatkozott, elolvasta a taláros testület indoklását, de még folyamatban van annak elemzése.

„Már mondtam, hogy addig fogjuk olvasni ezt az indoklást, amíg nagyon jól megértjük. Még van egy kis olvasnivalónk” – jelentette ki az államfő, hozzátéve, hogy az indoklás több kérdést vet fel, mint ahányat tisztáz. Johannis úgy vélte, az alkotmánybíróság döntése a Szociáldemokrata Párt (PSD) irányvonalának kedvez, amely „amputálná az államelnök hatásköreit”.

Az elnök szerint a talárosok határozatát követően feltevődik a kérdés, hogy függetlenek-e még az ügyészek Romániában.

A jobbközép elnök szerint felmerül a kérdés, hogy mi garantálja az ügyészek függetlenségét, ha alárendelik őket az igazságügyi tárcát vezető „szuperminiszternek”, akinek a döntéseit még az államfőnek is végre kell hajtania. Hozzátette, nem létezik semmilyen „párhuzamos állam”, szerinte ezt a fogalmat a PSD találta ki, hogy igazolja az igazságszolgáltatás elleni támadásait.

Heves kirohanást intézett Johannis Liviu Dragnea, a képviselőház és a kormányzó PSD vezetője ellen, igazat adva a kormánypárt hétvégi tömegdemonstrációja miatt felháborodott ügyészeknek. „Jogos a közvádlók felháborodása, miután egy politikus, aki mellesleg bűnöző is, a televízióban fenyegette meg az ügyészeket, miután rendezett egy középszerű tüntetést az igazságszolgáltatás ellen” – fogalmazott Klaus Johannis.

A román alkotmánybíróság múlt héten ismertetett határozatában előírja az államfőnek a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének, Laura Codruța Kövesinek a leváltását, anélkül, hogy határidőt szabna meg az elnöki rendelet kibocsátására. A taláros testület tagjai szavazattöbbséggel megállapították: Johannis alkotmányos konfliktust okozott azzal, hogy megtagadta Kövesi leváltását, amelyet Tudorel Toader igazságügy-miniszter kezdeményezett.