Csokorba gyűjtött hagyományok: egyéni és csapatsportágakat is befogad majd az új Marosvásárhelyi VSK

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. június 12., 17:07

A városban hagyományosnak számító sportágakat karolná fel az új Marosvásárhelyi Városi Sportklub, amely az elkövetkező két hónap alatt körvonalazza 2018–2019-es tevékenységét.

Szászgáspár Barnabás (jobbra) szerint olyan sportágakat szemeltek ki, amelyeknek hagyományuk van a városban Fotó: Haáz Vince

Szinte a teljes sportskálát lefedheti Marosvásárhelyen a helyi önkormányzat égisze alatt újonnan alakuló Városi Sportklub, mert az eddigi tárgyalások alapján több egyéni és csapatsportot is felvállalnának az idei szezontól. Az igazgatótanácsba beválasztott Szászgáspár Barnabás a Krónika érdeklődésére hétfőn közölte: kedden tartják első vezetőségi ülésüket, majd a szükséges adminisztratív teendőket végzik el, hogy minden szakág csatlakozni tudjon a hazai szövetségekhez.

Az már biztos, hogy a csődbe ment ASA helyett a nagypályás labdarúgás a VSK színeiben újul meg, és a negyedik ligában kezdi a 2018–2019-es bajnoki idényt. Ugyanúgy a felszámolt Maros KK helyett a férfi kosárlabdacsapatot is az új klub veszi majd át, de az eddig Siriusként megismert női élvonalbeli gárda is beolvad az új egyesületbe.

Lesz teremlabdarúgás-, kézilabda-, röplabda-, teke- és vízilabda-szakosztály is. Utóbbi estében még nem dőlt el, hogy a női mellett férficsapatot is indítanak-e, mint ahogyan az egyéni sportágak terén is az elkövetkező időszakban hozzák meg a végleges döntéseket.

„Erre Gyarmati Ferenc, a helyi sportiskola igazgatója tesz majd javaslatot az alapján, hogy milyen sportolók futnak ki a keze alól, és hogy ne kelljen elmenniük Vásárhelyről. Lehet szó asztaliteniszről, úszásról, de ez a következő periódusban körvonalazódik majd” – ecsetelte Szászgáspár. Hangsúlyozta, hogy

olyan sportágakat szemeltek ki, amelyeknek hagyományuk van a városban, de lesz, ahol csak az utánpótlást vállalják fel, hogy idővel kiépítsék és biztosítani tudják a piramisrendszert.

Elképzeléseik szerint hatvan napon belül körvonalazódik a VSK, és a városi tanács elé állhatnak konkrét célkitűzésekkel és költségvetési javaslattal, hogy a szakosztá­lyok augusztusban már megkezdhessék tevékenységüket a 2018–2019-es szezont tekintve. A finanszírozásban magánbefektetőkre is számítanak, mert ahogyan Szászgáspár közölte:

a vállalkozók nyitottnak mutatkoznak erre a társulásra, hiszen miközben egyedül nem bírják fenntartani a klubokat, a városi önkormányzat személyében kapnak egy stabil alapot.

Az önkormányzatok által létrehozott városi sportklubok elterjedtek a romániai versenysportban. Marosvásárhelyen azt követően hozták létre, hogy a prefektus megtámadta a polgármesteri hivatal sportfinanszírozásait, amelynek hatására több klub csődbe ment, illetve a megszűnés szélére került.