Megmentenék a révi Zichy-menedékházat – veszélybe került a 2,5 millió eurós határ menti projekt

Pap Melinda 2018. június 11., 17:43

Teljesen felújítaná a révi sziklaszorosban évtizedek óta romokban heverő Zichy-menedékházat a Bihar megyei önkormányzat. A PNL-franció bojkottálja a projektet.

Fotó: Varadinum.ma

Két és félmillió eurós pályázat került veszélybe azzal, hogy a Bihar Megyei Tanács liberális (PNL) frakciója nem hagyta jóvá a révi sziklaszoros menedékházának megmentésére irányuló határ menti projektet.

A Királyerdő hegységben található, turisták ezrei által látogatott révi szoros egyetlen menedékháza évtizedek óta gazdátlanul áll, évekig visszaszolgáltatási perek tárgyát képezte, mely idő alatt az összeomlás szélére került.

Ezt az áldatlan állapotot rendezné a Bihar megyei önkormányzat, mely a Román–Magyar Határ Menti Együttműködési Program keretében mintegy 2,5 millió eurót pályázott az épület teljes felújítására és felszerelésére, melyben a jövőben turisztikai központot működtetne – számolt be a Varadinum.ma. A hírportál szerint a korszerűsítéssel 2020-ra kellene elkészülni, de fennáll a veszély, hogy a PNL-frakció gáncsoskodása miatt nem sikerül kivitelezni a projektet.

Az ellenzéki tanácsosok távolmaradása miatt, kvórum hiányában ugyanis a döntéshozó testület legutóbbi ülésén nem tudta jóváhagyni a megyei tanács és a felújítást finanszírozó hatóság közötti szerződést.

Pásztor Sándor, a Bihar megyei önkormányzat RMDSZ-es elnöke ezért halasztásért folyamodott a pályázatot kiíró szervezethez, azt remélve, hogy a következő tanácsülésen sikerül pótolni a mulasztást. Pásztor Sándor rámutatott,

a projekt keretében eredeti állapotába állítanák vissza a Zichy-menedékházat, melyben a környék idegenforgalmát koordináló turisztikai központot működtetnének.

A projekt keretében a Czárán Gyula-útvonal nyomán egy kiépített gyalogösvényt is kialakítanának. Hasas János, Rév község alpolgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt tíz évben a menedékház a természetvédelmi rezervátum szégyenfoltjává vált. „A gondozatlan épületek rontották a település hírét és gyakorlatilag az összképét is” – mutatott rá.

A révi Zichy-menedékházat még évekkel ezelőtt vásárolta meg a Bihar Megyei Tanács azzal a céllal, hogy felújítsa és ezáltal növelje a sokak által látogatott szoros turisztikai potenciálját. Az egy évszázaddal ezelőtt Handl Károly által felfedezett révi Zichy cseppkőbarlang és a sziklaszoros Czárán Gyulának köszönhetően került fel a turistautak térképére.

A menedékházat gróf Zichy Ödön, a terület tulajdonosaként az Erdélyi Kárpát Egyesületnek (EKE) építette, majd emeletes szállót is emelt az egyesületnek, növelve a völgy látogatóinak számát.

Azonban az adományozást, illetve az EKE tulajdonjogát nem rögzítették a telekkönyvekben, az egyesület így nem tudta visszaigényelni az épületeket. A terület teljes egészében visszakerült a Zichy-birtokot korábban megvásárló Mateescu család örököseinek tulajdonába, a menedékházat pedig a család örököseként Clitus Lucian Radu bukaresti tanár 2006-ban, peres úton szerezte vissza az államtól.

A festői szépségű, több mint három kilométer hosszú révi sziklaszoros a Sebes-Körös völgyének természeti kincsekben leggazdagabb része. Itt található Erdély leglátványosabb vizes barlangja, a hét kilométer hosszú Zichy cseppkőbarlang. A szurdokvölgyet körülzáró 350 hektáros erdő természetvédelmi terület, ahol több mint 756 féle védett növény él.