Keddtől pályázhatnak ingyenes európai utazásra a romániai fiatalok

Kőrössy Andrea 2018. június 11., 16:33

Keddtől pályázhatnak a romániai fiatalok az EU által elindított ingyenes európai utazásra, a jelentkezéseket június 26-áig nyújthatják be az érdeklődők – közölte Facebook-oldalán Sógor Csaba európai parlamenti képviselő.

Fotó: Pixabay.com

A szerencsés kiválasztottak elsősorban vonattal utazhatják be a földrészt, illetve amennyiben másra nincs lehetőség, busszal, komppal vagy repülővel is közlekedhetnek, azaz ezeknek a jegyeknek az árát is megtérítik.

A program keretében egyéni és legfeljebb ötfős csoportos utazásra is lehet jelentkezni, az érdeklődőknek pedig idén július elsejéig be kell tölteniük 18. életévüket,

azaz a projekt az 1999. július 2. és 2000. július 1. között születetteknek szól. Pályázni legalább egy, legfeljebb négy helyszínre lehet, az utazás legfeljebb harminc napig tarthat. A sikeresen pályázók 2018. július 9. és szeptember 30. között kezdhetik meg utazásukat.

Sógor Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel az Európai Parlament a kulturális örökség európai évévé nyilvánította 2018-at, nagyobb eséllyel pályázhatnak azok, akik a kulturális örökség évének kitüntetett városait vagy régióit jelölik meg úti célként.

A program célja az európai fiatalság lehetőségeinek kiszélesítése, az európai integráció sikeres elmélyítése, a kultúrák közötti jobb kommunikáció, kapcsolatok és együttműködések elősegítése”

– tette hozzá az EP-képviselő. Az Európai Bizottság egyébként ebben az évben 12 millió eurót fordít a programra, így az EU területén 15 ezer fiatalnak biztosít ingyenes vonatjegyet. Románia számára 576, Magyarországnak 287 ingyenes jegy áll rendelkezésére. A további részletekről itt olvashatnak. Az Európai Bizottság egyébként azt tervezi, hogy a pályázatot a továbbiakban évente meghirdeti.