Mikes Kelemen leveleinek 19. századi díszkiadásával gazdagodott az Országos Széchényi Könyvtár

MTI 2018. június 11., 14:47

Mikes Kelemen Törökországi levelek című művének 1906-os díszkiadása került az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) gyűjteményébe.

 

Az Országos Széchényi Könyvtár épülete Fotó: Wikipédia/V. Mariann

A Mikes-levelek unikális, bőrkötetes díszkiadása az Egyesült Államokban élő Simon Kázmér felajánlásának köszönhetően érkezhetett vissza Magyarországra – mondta Schőberl Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) főigazgatója a kötet hivatalos átadóján hétfőn Budapesten.
Hozzátette: Magyarország alaptörvénye állami feladattá teszi a magyar kulturális értékek megóvását, országhatároktól függetlenül.

Az OSZK szakmai segítségével működő Mikes Kelemen-program ezért a diaszpóra magyarság nyomtatott értékeinek felkutatását, összegyűjtését és hazahozatalát szolgálja.

A díszkiadást Elbe István, az OSZK információszolgáltatási igazgatója mutatta be. Felidézte, hogy a gazdagon illusztrált kötet II. Rákóczi Ferenc és bujdosó társai hamvainak hazahozatala alkalmára készült. Mikes Kelemen (Zágon, 1690. augusztus – Rodostó, Törökország, 1761. október 2.) földi maradványai nem voltak a hazahozott hamvak között, ugyanis a temetkezési helyéül szolgáló rodostói görög temetőt a 19. század közepén felszámolták.

A Mikes-mű a Lions Clubok Magyarországi Szövetsége segítségével került vissza Magyarországra. Koleszár Péter, a szervezet vezetője elmondta, hogy

a kötetet egy 1956-ban Torontóba emigrált magyar ötvösművész adományozta az 1966-ban szintén emigrált Németh Istvánnak. Sógora, Simon Kázmér az ő végrendeletét teljesítve juttatta el az értékes kiadványt a magyar államnak.

Az eseményen hivatalosan visszaadtak a magyarországi ferences rendnek egy 15. századi ősnyomtatványt, amely 1950-ig a budai ferencesek birtokában volt, majd az államosítások után az OSZK gyűjteményébe került.

Schőberl Márton kiemelte: az OSZK által restaurált kötetben Tertullianus keresztényekről szóló védőbeszéde és Euszébiosz zsidó bölcseletet támogató írása olvasható. Dobszay Benedek ferences tartományfőnök az átadáskor emlékeztetett arra, hogy az 1950-es években a rend kolostorainak többségét bezárták, a csaknem 600 szerzetesből alig 72 maradhatott a rend kötelékében. Több ezer, a ferencesektől államosított kötet és sok levéltári anyag található még mindig állami intézmények gyűjteményeiben.

A kötetet a Margit körúti ferences rendház könyvtárában helyezik el – fűzte hozzá az MTI kérdésére.
Tüske László, az OSZK főigazgatója az eseményen köszöntőjében hangsúlyozta: a kettős könyvátadó az állam, a civil szervezetek és az egyház sikeres együttműködésének gyümölcse.