Több mint 150 ezer nyolcadikos vág neki hétfőn a képességi vizsgának

Kőrössy Andrea 2018. június 11., 08:41

Hétfőn kezdődik a nyolcadikos diákok országos képességfelmérő vizsgája, amelyen az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint több mint 150 ezer végzős vesz részt.

Archív felvétel Fotó: Barabás Ákos

Hétfőn tartják a román nyelv és irodalom megmérettetést, kedden szünet következik, majd szerdán lesz a matematika vizsga. A román tannyelvű iskolába járó diákok ebből a két tantárgyból vizsgáznak,

a kisebbségi oktatásban résztvevő – így a magyar – nyolcadikosok számára csütörtökön szervezik az anyanyelvi és irodalmi megmérettetést.

Az előzetes eredményeket június 19-én délig függesztik ki, az óvásokat pedig aznap estig lehet benyújtani, majd a végleges jegyeket június 23-án hozzák nyilvánosságra. A vizsgák minden nap 9 órakor kezdődnek, ekkor osztják szét a központilag kihúzott tételeket a diákoknak, akiknek legkésőbb fél órával ezt megelőzően már a teremben kell tartózkodniuk. A feladatok megoldására két órájuk van.

A szaktárca közleményében emlékeztetett: a képességfelmérő vizsgáról minden helyszínen kép- és hangfelvétel készül. A tanulóknál csak személyi igazolvány, valamint írószer lehet, és amennyiben valakit csaláson érnek, kizárják a vizsgáról, dolgozatára pedig 1-es osztályzatot kap.

A képességfelmérőn elért átlagjegy 80 százalékban számít a kilencedikes felvételinél, a többi 20 százalékot az általános iskola négy éve során elért átlag teszi ki.

A nyolcadikos megmérettetésen gyakorlatilag nem lehet megbukni, azaz kilencedik osztályba bármekkora átlaggal felvételizhetnek a gyermekek, csakhogy minél nagyobb jegyet sikerül elérnie egy diáknak, annál nagyobb esélye van arra, hogy abba az iskolába, illetve szakra jut be, amit elsőként választ.

Az idei nyolcadikos vizsgát egyébként nagyban nehezíti, hogy egybeesik a tanév utolsó hetével,

azaz a héten a nem végzős évfolyamoknak még iskolába kell járniuk, és az országos megmérettetést térben szigorúan el kell különíteni a többi tevékenységtől. A nagyobb tanintézetekben ezt úgy oldják meg, hogy külön szárnyban szervezik a vizsgát, máshol a tanórákat délután tartják.