Országos öttusaversenyt rendeztek harmadikosoknak Szatmárnémetiben

Kiss Judit 2018. június 11., 08:02

Szatmárnémetiben, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban tartották a hétvégén a Napsugár gyermeklap évente megszervezett országos öttusaversenyét, amelyen 11 megyéből vettek részt 4 fős, harmadikos kisdiákokból álló csapatok.

Fotó: Salamon Emese

A vándorverseny, amelyet mindig az előző évi vetélkedő győztes csapatának iskolája szervez, tulajdonképpen egy nagyon szép összefogás eredménye – mondta el a Krónikának Zsigmond Emese, a Napsugár főszerkesztője. Az oktatási minisztérium, a Communitas Alapítvány és a szatmári városvezetés által is támogatott sportvetélkedő szervezésébe bekapcsolódott nemcsak a Kölcsey-iskola tanári kara és nagydiák-csapata, de a város más iskoláinak pedagógusai, testnevelő tanárai is.

Az általunk szervezett öttusa természetesen nem a klasszikus értelemben vett összetett versenysport, hanem a harmadikosok tornatanterve által előírt tudásra alapoz: szerepel benne a futás, távolugrás, labdajáték, célba dobás és a közösségi összefogást ösztönző staféta”

– fejtette ki Zsigmond Emese. A szatmári vetélkedőre összesen 14 településről érkeztek versenyzők. Az országos megmérettetést szűrőpróbák előzik meg a tanév folyamán, több mint 100 csapat indult, aztán a körzeti és megyei szakaszokon dőlt el, hogy melyik csapat jut el az országos versenyre.

„Az első három helyezetten kívül még számos csapat nyert különdíjat, ezeket fontos üzenetű jelszavakkal láttuk el, mint például: Ne adjuk fel különdíj, Bátorságkülöndíj, Egységben az erő különdíj stb. Az öttusaversenynek csak az a vesztese, aki nem jön el, és a számítógép előtt való üldögélést, az ülő életmódot választja a sportolás helyett” – fogalmazott Zsigmond Emese.

A megmérettetés első helyezettje a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum csapata lett

– így jövőre a kincses városbeli tanintézet látja majd vendégül a rendezvényt, a második díjat a szovátai S. Illyés Lajos Általános Iskola, a harmadik díjat pedig a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium csapata nyerte.