Feloldódhat a Bihar megyei patthelyzet: bírósági ítélet kötelezi az önkormányzatot a PSD tanácsosának beiktatására

Pap Melinda 2018. június 10., 15:56

Büntetőeljárásra számíthatnak a Bihar megyei liberális önkormányzati képviselők, ha tovább akadályozzák a PSD tanácsosának a beiktatását – határozott a nagyváradi ítélőtábla. A döntés kétéves patthelyzetnek vethet véget.

Archív felvétel Fotó: Bihar Megyei Tanács

Két éve tartó patthelyzet oldódhat meg a Bihar Megyei Tanácsban, mivel a nagyváradi ítélőtábla pénteki döntésében kimondta: a testület tagjai kötelesek jóváhagyni a Szociáldemokrata Párt (PSD) tanácsosjelöltjének, Adrian Szatmarinak a mandátumát, különben bűncselekménnyel vádolhatók. A PSD-s tanácsos beiktatása révén okafogyottá válna a Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakciója által hónapok óta alkalmazott bojkott, mely miatt számos fontos projektet és több hónapon keresztül az idei költségvetést sem sikerült elfogadtatni.

A nagyváradi ítélőtábla pénteken hozott ítéletében kimondja, hogy a Bihar megyei önkormányzat legtöbb harminc napon belül köteles érvényesíteni Adrian Szatmari PSD-s tanácsosjelölt mandátumát

– adta hírül szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Bihar Megyei Tanács vezetősége. A döntés szerint azok az önkormányzati képviselők, akik megakadályozzák a beiktatást, a büntetőtörvénykönyv 287-es paragrafusa szerint bűncselekménnyel vádolhatók a bírósági ítélet végre nem hajtása miatt és büntetőeljárás indulhat ellenük.

Pásztor Sándor megyei tanácselnök a közleményben kifejti: az ítélőtábla döntését a tanács következő rendes ülésén, június 14-én, csütörtökön tűzi napirendre, a testületnek ekkor kell megszavaznia a hónapok óta húzódó és több bírósági per tárgyát is képező mandátumérvényesítést.

Amennyiben ez megtörténik, megszűnik a PNL-frakció és az RMDSZ–PSD–ALDE-koalíció 17-17-es szavazategyenlősége, és értelmét veszti a PNL bojkottja.

Mint arról beszámoltunk, a Pásztor Sándor RMDSZ-es politikus által vezetett megyei önkormányzat tevékenysége több hónapra ellehetetlenült a PNL hónapok óta tartó bojkottja miatt. A testületnek hónapokig nem sikerült elfogadtatnia az idei költségvetést, így pénz hiányában az alkalmazottak fizetését sem tudták egészében kifizetni. Végül a büdzsét áprilisban, nagy huzavona árán és az intézmény alkalmazottainak tiltakozása közepette hagyták jóvá, miután a PNL egyik önkormányzati képviselője, Cornel Borza népdalénekes – aki maga is a megyei tanácsnak alárendelt román színház alkalmazottja – átszavazott, és így meglett az elfogadtatáshoz szükséges egyszerű többség.

{K1}

Pásztor Sándor megyei tanácselnök korábban a Krónikának úgy nyilatkozott, hogy a PNL-frakció „mondvacsinált problémákat” kreál, hogy megindokolja saját hozzáállását. „Mindig etnikai irányba próbálják terelni az ügyet” – mondta az elöljáró arra utalva, hogy a liberálisok több, HU-RO határ menti projektet, illetve az azokhoz szükséges önrészt sem voltak hajlandók megszavazni. A megyei vezetés különben már három pert is nyert az ügyben – többek között a legfelsőbb bíróság is kimondta, hogy a PNL gáncsoskodásával vét a demokratikus rend ellen.

A 2016 júniusi önkormányzati választások után a legtöbb mandátumot elnyerő PNL-frakció két éve akadályozza a testület munkáját, miután az RMDSZ a tanácselnöki tisztségért cserébe a PSD–ALDE-val lépett koalícióra.