Orban a PSD nagygyűléséről: nem szervezhetsz tüntetést önmagad ellen

Hírösszefoglaló 2018. június 09., 15:49

Mélyen demokráciaellenes a Szociáldemokrata Párt (PSD) szombati nagygyűlése, és arra irányul, hogy megfélemlítsék az ellenzék, az ügyészek, a bírák, a szabad emberek, a közszféra alkalmazottainak azon képviselőit, akik nem hajlandók engedelmeskedni a politikai parancsoknak - jelentette ki Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

Fotó: Facebook/Partidul Naţional Liberal

„Minden jóérzésű ember előtt világos, hogy hatalmi pozícióból nem szenvedhetsz tüntetést a visszaélések ellen.

A visszaéléseket csak a hatalmon lévők követhetik el. Nem szervezhetsz tüntetést önmagad ellen”

- jelentette ki a PSD által szervezett tüntetésről, melyre 400 ezer résztvevőre számítanak a liberális politikus. Úgy vélte, már a helyszín kiválasztása is jelzésértékű: a kormánypárt megpróbálja kisajátítani magának azt a teret, ahol másfél éve a hatalom ellen tüntetnek az emberek.

„Figyelemreméltó az a körülmény is, hogy a nagygyűlést a Dragnea-per tervezett ítélethirdetésének napját követő napra szervezték. Tehát, nyilvánvaló, hogy megpróbáltak nyomást gyakorolni a bírákra” - idézte az Agerpres az ellenzéki politikust.

Harmadsorban, a nagygyűlést az alkotmánybíróság döntése után szervezték, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy nyomást gyakoroljanak Románia elnökére is, tette hozzá.

Úgy vélte, az akció a liberálisok kormány ellen benyújtandó bizalmatlansági indítványával is kapcsolatban állhat, a kormány így akarja megfélemlíteni a parlamenti többség azon képviselőibe, akik esetleg megszavazták volna.

„Ne hatódjanak meg a pányvával összegyűjtött tömegtől, amelyet a Dragnea-féle kommunista utódok lélektani fegyverként használnak ellenünk. Ők egy napig lesznek a téren. Ezt követően a Victoria-tér ismét a miénk lesz” - írta szombaton a Facebook közösségi portálon Orban.