Örökifjú színház – jubilál a temesvári Csiky Gergely teátrum

Kiss Judit 2018. június 10., 12:45

A színház történetének felelevenítésével, gálaműsorral, az örökös tagsági címek átnyújtásával ünnepli fennállásának 65. évfordulóját a temesvári magyar teátrum.

Fotó: Archív

Kétnapos rendezvénysorozattal ünnepli fennállásának 65. évfordulóját június közepén a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház – közölte a teátrum. A több mint másfél évszázadnyi viszontagság után végre központi támogatásnak örvendő temesvári magyar színház 1953. május 3-án tartotta első premierjét.

Azóta az intézmény a magyar tagozat státusból önálló színházzá nőtte ki magát,

az utóbbi közel harminc évben pedig nemcsak a térségre jellemző sokszínű kulturális közeg szerves részeként képviseli a magyar színjátszást, de tizenegy éve a regionálisból az Európa határain is túlmutató nemzetközi színházfesztiválnak, a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozónak is otthont ad.

A jubileum alkalmából a Csiky Gergely Állami Magyar Színház szeretettel vár minden színházbarátot a június 15-én és 16-án tartandó ünnepi rendezvénysorozatra.

Június 15-én, pénteken 17.00 órától kiállítás nyílik a teátrum előcsarnokában, ahol az elmúlt 65 év képi és tárgyi emlékeit sorakoztatják fel, így betekintést nyerhetnek az érdeklődők és a nosztalgiázni vágyók a színház történetébe.

Szombaton 11 órától rendhagyó színházi mozizásra várják a közönséget a stúdióterembe: Alfred de Musset Lorenzaccio című darabjából Victor Ioan Frunză 1998-ban rendezett nagy sikerű előadást, ezt vetítik felvételről. Szintén szombat este 19 órától az évfordulós ünnepség fénypontjaként tartják a SÓ MASZK GÓ ON című gálaműsort, ennek zárásaként adják át a színház örökös tagsági címeit. A megtisztelő címet hagyományosan olyan volt kollégáknak ítéli oda a teátrum, akik jelentős mértékben hozzájárultak a mindenkori temesvári állandó magyar színjátszáshoz.

„65 év! Tisztes öregkor ez, vagy az örök ifjúság egyik lépcsőfoka? A színház vonatkozásában mindenképpen az utóbbi.

Mert akárhány évet is tud maga mögött, a SÓ MASZK GÓ ON rendületlenül... és még unokáink is fogják látni! A cél időközben nem változott: minőségi előadásokkal válaszolni a kor kérdéseire. A 65 éves évforduló csak egy megálló. Visszapillantunk az elmúltakra, emlékezünk az előttünk járók sikereire és a magunkéira is, hisz minden korszakban a közönség szeretete és a szakma elismerése volt az a két motiváló erő, amely miatt túléltünk, folytattuk, nem adtuk fel. Tekintsünk hát eleinkre és magunkra is szeretettel, öniróniával, mókásan ebben a kétórányi időutazásban” – írta Szász Enikő, a gálaműsor rendezője.

Az előadásra jegyek válthatók a www.biletmaster.ro honlapon, valamint a temesvári színház jegypénztárában.