Brexit: kampány indult az újabb népszavazásért Nagy-Britanniában

MTI 2018. június 08., 19:34

Kampány indult pénteken Londonban annak kiharcolására, hogy a brit választók népszavazáson dönthessenek a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről.

 

Fotó: Getty Images

A kampányt a Best for Britain nevű, Soros György magyar-amerikai üzletember által is támogatott szervezet indította.

A Best for Britain meghirdetett célja az, hogy nyitva maradjon az Egyesült Királyság előtt a további EU-tagság lehetősége.

A kampánycsoport pénteken ismertetett "útiterve" szerint a referendumot még a brit EU-tagság megszűnésének várható időpontja, 2019. március 29. előtt meg kell tartani. A népszavazás a kezdeményezés szerint kötelező erővel döntene arról, hogy a választók többsége elfogadja-e a brit kilépés feltételrendszerét, és a szavazólapon szerepelnie kell annak a választási lehetőségnek is, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja.

A Best for Britain a parlamenten keresztül kívánja elérni az újabb népszavazás kiírását,

igyekezve rávenni minél több alsóházi képviselőt arra, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló majdani törvénytervezethez fűzzék hozzá a referendumot előíró módosítást. A konzervatív párti brit kormány többször is határozottan kizárta bármiféle újabb EU-népszavazás lehetőségét.

A kampányszervezet 2,3 millió fontot gyűjtött össze, és ebből a pénteki tájékoztató szerint 500 ezer fontot kíván óriásplakát- és újsághirdetési kampányra fordítani, elsősorban azokban vidéki körzetekben, amelyekben a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson a lakosság magas arányban a kilépésre voksolt.

A Best for Britain elnöke, Lord George Mark Malloch-Brown néhány hete a BBC rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy Soros György az idén 400 ezer fontot adományozott az általa létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványon keresztül a kampányszervezetnek. A BBC értesülése szerint Soros eddig összesen 800 ezer fonttal támogatta a kampánycsoportot, amelynek ő a legnagyobb magánadományozója.

Soros György a Mail on Sunday című konzervatív, erőteljesen EU-ellenes irányvonalú vasárnapi brit lapban néhány hete megjelent cikkében a Brexitet tragikus hibának, a brit EU-tagságról két éve tartott népszavazást pedig - amelyen a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt - végzetes tévedésnek nevezte.

A Best for Britain célja egybegyűjteni azokat az erőket, amelyek Nagy-Britanniát az Európai Unióban akarják tartani,

és e törekvésében e szerveződést "teljes szívemből támogatom" - írta februári cikkében Soros György.

A cikk megjelentetésének előzményeként a Mail-lapcsoport hétköznapi kiadása, a Daily Mail erőteljesen támadó hangvételű cikkben minősítette "szennyes pénznek" a Brexitet ellenző civil szervezetnek Soros által nyújtott anyagi támogatást, és követelte, hogy Soros György "ne avatkozzon bele" a brit belpolitikába.