Hitelszerződésekkel teremtették elő a pénzt a brassói repülőtérre

Bíró Blanka 2018. június 08., 13:44

Két bankkal kötött hitelszerződést a héten a Brassó megyei önkormányzat, amely így megszerezte a brassói nemzetközi repülőtér megvalósításához szükséges keretet. A pénzből már beruházásokra is futja majd.

Biztosított az anyagi fedezet a Brassó-Vidombák nemzetközi repülőtér kivitelezésére: a Brassó megyei önkormányzat

200 millió lejes hitelkeretre kötött szerződést a Román Kereskedelmi Bankkal (BCR) és az Eximbankkal,

Adrian Veştea megyei tanácselnök a héten már alá is írta a megállapodásokat. Veştea rámutatott: ebből finanszírozzák a repülőtér építési munkálatait és a Regionális Operatív Program révén tervezett beruházások önrészét.

A két hitelszerződés révén biztosított az anyagi fedezet a megye legfontosabb beruházásának, a repülőtér megépítésének folytatására,

ugyanakkor olyan körültekintő hitelstruktúrát fogadtunk el, amellyel a megye eladósodottsági szintje 20 százalékos marad, nem haladja meg a két évvel ezelőtti maximális szintet, miközben a törvény által megengedett határ 30 százalék” – magyarázta a Brassó megyei tanácselnök.

A BCR-vel 76 millió lej értékű szerződést kötöttek, a keret pedig 100 millió lejig bővíthető. Ebből 50 millió lejt szánnak a reptérépítésre, a fennmaradó összeget pedig a Brassó és Kovászna megye közötti út korszerűsítésének önrészére költik. Az Eximbankkal aláírt megállapodás 69 millió lej értékű, és ugyancsak 100 millió lejig bővíthető. Ebből is 50 milliót fordítanak a repülőtérre, a többiből a közúti és az egészségügyi infrastruktúrát érintő projektek önrészét fedezik.

Mind a két szerződés türelmi ideje három év, lejárati idejük pedig tizenöt esztendő.

Toásó Imelda, a Brassó megyei önkormányzat alelnöke legutóbb azt nyilatkozta: terveik szerint 2020-ig befejezik a repülőtér építését, az első járatok azonban csak 2021-től indulnak. A megye vezetése különben bizakodó, mert a Központi Fejlesztési Ügynökségnél sikerült kiharcolni, hogy a beruházás a prioritások között szerepeljen. Időközben a projekt első, tízmillió euró értékű szakaszának tervezése is befejeződött, így kiírhatják a versenytárgyalást a kivitelezésre, miután már a pénzt is megszerezték.

Becslések szerint az összköltség meghaladja az 57 millió eurót (260 millió lej) – eddig 24 millió eurót költöttek területvásárlásra,

különböző tanulmányokra, továbbá bekerítették a területet, illetve megépült a kifutópálya. Még hátravan a 3600 négyzetméteres utasterminál, a 163 helyes parkoló, a gurulóutak, kapuk, valamint a teljes infrastruktúra kivitelezése. A terminál első lépésben három, majd 12 gép fogadására lesz alkalmas. Az első évben százezres utasforgalomra számítanak, tíz év alatt ez elérné a tízmilliót.

A háromszéki magyar politikusok különben azért lobbiznak, hogy a beruházás kapjon kormánytámogatást például úgy, hogy a fejlesztési minisztérium módosítja az országos közlekedési mestertervet, ebbe bekerül a brassói repülőtér, így országos érdekeltségűvé teszik, és biztosítják az anyagi fedezet egy részét.