Családi forgatag a nagyváradi Szent László Napokon

Krónika 2018. június 07., 22:55

Zsongás, pezsgés, jó hangulat lesz úrrá a június 18–24. között zajló 6. Szent László Napok utolsó előtti napján a nagyváradi várkertben: a családi napon a szervezők gazdag programokkal, igazi fesztiváli forgataggal várnak minden korosztályt.

Fotó: Szent László Napok

A részletekről V. Korpos Dalma, a családbarát kulturális fesztivált szervező Szent László Egyesület elnöke és az eseményeket tető – vagyis inkább sátor – alá hozó Maternet Egyesület két képviselője, Kovács Katalin és Bruncsák Anna számolt be csütörtökön. Kifejtették, a családi nap programját úgy próbálták összeállítani, hogy az valóban minden korosztályhoz szóljon. Rámutattak:

a tinédzserek megszólítása a legnehezebb, ám sikerült kinyomozni, hogy egy médiaworkshop lenne az, ami a leginkább bevonzaná őket a várba.

Így az érdeklődő fiataloknak június 22-én, pénteken fotósokból, filmesekből álló csapat tart szakmai képzést, amit rögtön másnap hasznosíthatnak is, a feladat ugyanis az, hogy rövid reklámfilmet kell készíteniük a családi napról. Az izgalmas képeket, hangulatokat, színeket pedig egészen biztosan nem kell majd nagyítóval keresniük.

A nap családi tornával indul, és hogy a gyerekek ne veszítsenek a lendületből a Nagyváradon első ízben megszervezett, széles spektrumú sportválasztón vehetnek részt – erre váradi magyar edzőket, sportegyesületeket hívtak meg a szervezők. Játszótér is várja a legkisebbeket, a bevállalósabbak pedig kipróbálhatják a buborékfocit is.

Lesznek beszélgetések szülésről, szoptatásról, a népszerű médiaszemélyiség, Süveges Gergő és felesége, Süvegesné Rudan Margit Egy házasság építőkövei címmel tart előadást,

illetve Hogyan tarthatjuk fent párkapcsolatunkban az intimitást? – A gyermekvállalás kihívásai címmel kerekasztal-beszélgetést is szerveznek. A környezetvédelem, a környezettudatos életmód meghatározó motívum a 6. Szent László Napokon – a gyerekek játszva nevelését pedig az Eco Bihor hulladéktároló kft. vállalta fel. Velük lehet majd várat építeni kartonokból, PET-palackokból madáretetők készülnek, régi ruhákból bevásárlótáskákat varrhatnak az érdeklődők. A Nádudvari Népi Kézműves Szakiskola egész délelőtt kézműves foglalkozást tart.

Ott lesz a várkertben ugyanakkor Demény, a kutya is – az első kortárs magyar íróvizsla szavait ezúttal is Magos Judit, a celEb könyveinek írója tolmácsolja.

A családi napot pedig a 100 Folk Celsius koncertje zárja. A családi programokról, illetve számos más érdekességről és újdonságról folyamatosan lehet tájékozódni a Szent László Napok honlapján és Facebook-oldalán.

{K1}