Elbúcsúzott „az őrült” a Kolozsvári CFR-től – Petrescu magával vinné Kínába Bolit és Deacot

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. június 07., 17:21

Barátságban búcsúzott el a Kolozsvári CFR-től Dan Petrescu vezetőedző, aki a Liga 1-es bajnokcsapattól két játékost vinne magával Kínába.

Dan Petrescu olyan ajánlatot kapott a kínaiaktól, amilyet szerinte többet nem fog (archív felvétel) Fotó: Facebook/Dan Petrescu

Cáfolta a távozása kapcsán felröppent pletykákat Dan Petrescu, amikor csütörtöki sajtótájékoztatóján elbúcsúzott a Kolozsvári CFR-től. A fellegváriakat bajnoki címig vezénylő, 50 éves edző leszögezte: barátként érkezett tavaly nyáron, és most is barátságban váltak el, remélve, hogy a jövőben még lesz alkalma vezetőedzőként dolgozni a Kolozsvári Vasutasnál. Bevallása szerint

nagyon nehezen hozta meg ezt a döntést, mert nem volt egyszerű elválnia a Bajnokok Ligája-selejtezőre készülő együttestől, ahol a sajtóhírekkel ellentétben nem voltak konfliktusai, és megbecsülve érezte magát.

A kínaiaktól viszont pénzügyi szempontból olyan ajánlatot kapott, amilyet szerinte többet nem fog. Feladata ugyanakkor bevallása szerint lehetetlen küldetésnek tűnik, mivel a Guizhou Zhicheng együttese tizenegy forduló alatt mindössze 4 ponttal sereghajtó az élvonalban.

Kétségbeesett kínaiak kerestek fel. Azt mondták, hogy szerintük csak egy olyan őrült mentheti meg a csapatot, mint amilyen én vagyok. Én is így gondolom”

– mondta, emlékeztetve, hogy pályafutása során már több együttest is sikerült talpra állítania. Most nehezebb dolga lesz, de segítségül magával vinné a CFR-től Bolit és Ciprian Deacot. Olyan játékosokat akar, akiket edzett, és ismeri képességeiket, mint ahogyan ők is tisztában vannak elvárásaival. Több légióst viszont nem igazoltathat, mert bár a kínaiak költségvetése „feneketlen zsák”, a szabályzat korlátozza a külföldi játékosok szerepeltetését az országos bajnokságban.

Petrescu utódját a Kolozsvári CFR csütörtök délutánig nem jelentette be, de a távozó szakember szerint biztosan jól fog dönteni a klubvezetés. Úgy véli, bárki is jön a helyére, annak előnyt jelent majd, hogy egy kész csapatot kap, amelynek minden egyes tagja fegyelmezett.

Arra ugyanakkor már kevés esélyt lát, hogy a fellegváriak kvalifikálni fognak a BL-főtáblára, de az Európa Ligában már reálisnak érzi a csoportkörbe jutást.

„Feltéve, ha ugyanúgy arra törekszenek, hogy minél kevesebb gólt kapjanak. Ha viszont »verset« akarnak alkotni, akkor kiesnek, de legalább dicsérni fogják a játékukat” – jegyezte meg ironikusan Petrescu, emlékeztetve, hogy a szakemberek többször bírálták, amiért kevésbé látványos futball helyett a védelemre összpontosított. Az eredményei szerinte magukért beszélnek, már csak azt bánja, hogy a Román Kupát nem sikerült elhódítaniuk.

A romániai labdarúgást értékelve hangsúlyozta: az ország méreteit tekintve legalább 18 csapatos kellene hogy legyen az élvonal, és ha már mindenáron rájátszásos rendszert akarnak, akkor semmiképp sem lenne szabad az alapszakaszban gyűjtött pontokból elvenni a playoffra. „Ez nem sportszerű" – állapította meg.

Petrescu, mint ismeretes, a héten bontott közös megegyezéssel szerződést a CFR-rel. Péntek este utazik Kínába, ahol a bajnoki szezon novemberben zárul.

{K1}