Különbizottság: törvényt sértett Monica Macovei a Korrupcióellenes Védelmi Ügyosztály felszámolásakor

Balogh Levente 2018. június 07., 16:26

Monica Macovei 2005–2006-ban hivatalban lévő igazságügyi miniszter törvényt szegett a büntetés-végrehajtó intézetek egykori titkosszolgálata felszámolásakor – erre a következtetésre jutott az intézmény felszámolását vizsgáló parlamenti különbizottság.

Fotó: Facebook/Monica Macovei

Viorel Sălan, a testület szociáldemokrata párti (PSD) elnöke csütörtökön elmondta, a bizottság befejezte a munkát, és kilenc támogató, valamint két ellenszavazattal elfogadott egy jelentést, amelyet a parlament két házának házbizottsága elé terjeszt.

A következtetések világosak, Monica Macovei, a 2005–2006-ban hivatalban lévő igazságügyi miniszter megszegte a törvényt

(...), amit az is bizonyít, hogy 2005 januárjában többször is bent járt a DGPA helyiségeiben, amelyek akkor még operatív termek voltak, hisz csak a gondosan előkészített, 2006/127-es kormányhatározat (amely felszámolta az ügyosztályt) kiadását követően jött létre az archívum” – nyilatkozta Sălan a különbizottság munkálatainak lezárása után. Emlékeztetett:

a bizottság azt vizsgálta, hogy milyen körülmények között számolták fel a DGPA-t, és kik jutottak titkosított információk birtokába.

A DGPA-t még a 90-es évek elején hozták létre Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) néven, fő célja a börtönökben zajló bűncselekmények felderítése volt, de 1997-től a bírák és ügyészek védelmét is a intézmény céljául tűzte ki az igazságügyi tárca, amelynek a fennhatósága alá tartozott.

2004-ben aztán, amikor botrány tört ki, mivel a SIPA élére sok egykori szekust neveztek ki, és fölmerült a gyanú, hogy politikai rendőrségi tevékenységet is folytat, átalakították, és átnevezték DGPA-vá.

Minoca Macovei akkori igazságügy-miniszter 2006-ban végül a visszaélésekre, illetve arra hivatkozva, hogy a minisztériumnak nincs szüksége titkosszolgálatra, feloszlatta a szervezetet.
Tavaly ugyanakkor botrány tört ki, miután fölmerült: egyesek az onnan eltulajdonított kompromittáló információkkal mindmáig zsarolják a bírákat.

Gabriel Andronache, a SIPA-bizottság nemzeti liberális párti (PNL) tagja a jelentés ismertetését követően kijelentette: véleménye szerint a bizottság csak arra szolgált, hogy valamilyen ürügyet keressenek az akkori igazságügyi miniszter megvádolására, hisz

a kutatkodás kizárólag az archívum kezelésének vizsgálatára koncentrált, noha az lett volna a célja, hogy megállapítsa az ügyosztály felszámolásának okait.

Mihai Goţiu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) részéről zagyvaságnak nevezte a jelentés következtetését, és kijelentette: a parlamenti többséget képviselő bizottsági tagok csak propagandacélokat követtek és azt, hogy ne derüljön ki az igazság azzal kapcsolatban, hogy milyen módon hozták létre és mire használták ezt az ügyosztályt 2005 előtt.