Elkezdődött Felméri Cecília első, magyar és román színészeket felvonultató nagyjátékfilmjének forgatása

MTI 2018. június 07., 14:28

Elkezdődött Felméri Cecília első nagyjátékfilmje, a Spirál forgatása a sződligeti horgásztónál. A lélektani dráma főszereplője az európai filmdíjas Borbély Alexandra, az Anyai szív című filmmel Arany Medve díjat nyerő Bogdan Dumitrache és Kiss Diána Magdolna.

Borbély Alexandra Fotó: Facebook/Katona József Színház

A négy évszakon átívelő film egy thrillerelemeket tartalmazó, humorral finoman átszőtt lélektani dráma, amelyben egy furcsa háromszögtörténet bontakozik ki egy férfi és két nő között.

A film az emberi kapcsolatokról, konfliktusokról, a változás nehézségeiről és az elengedésről szól

– olvasható az alkotók közleményében. Mint írják, a Spirál fontos szereplője Terror cica, akit Halász Árpád idomított.

A film egyik női főszereplőjét, Kiss Diána Magdolnát A nagy füzet és a Szelíd teremtés című alkotásokból ismerheti a közönség. A Spirál férfi főszereplője Bogdan Dumitrache román művész, aki 2011-ben a legjobb férfi főszereplő lett a Locarnói Filmfesztiválon a Best intentions című filmmel, a Pororoca című alkotásban nyújtott alakításáért pedig elnyerte tavaly a San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint az idei Titanicon és a Moszkvai Filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat.

Bogdan Dumitrache Fotó: Imdb.com

Felméri Cecília a kolozsvári Sapientia Egyetem filmművészet, fotóművészet, média szakán adjunktus.

Korábbi alkotásai, a Boldogságpasztilla (rövidfilm, 2012), a Végtelen percek (rövidfilm, 2011), a Mátyás, Mátyás (animációs dokumentumfilm, 2010) és a Kakukk (rövidfilm, 2008), számos rangos nemzetközi fesztiválra voltak hivatalosak, többek között Locarnóba, az Amerikai Filmintézet (AFI) fesztiváljára, Varsóba, Mar del Platába és Lipcsébe.

Filmjeivel már több mint 30 díjat nyert világszerte. Rendezéseit többször is jelölték a román filmdíjakra (Gopo).

Felméri Cecília az első erdélyi magyar alkotó, aki a Román Filmközpont támogatásával készíthet mozifilmet.

A Spirál az Inforg-M&M Film és a Hai Hui Entertainment gyártásában, a FocusFox közreműködésével, a Magyar Nemzeti Filmalap, a Román Filmközpont (CNC) és az Eurimages támogatásával készül. Vezető producere Muhi András. A látványtervező Cseh Renátó,

az általa megálmodott díszletházat a csíkszeredai Rusu Béla és csapata építette fel.

A filmet Réder György fényképezi (Brazilok, Lajkó, cigány az űrben), a jelmeztervező Ferencz Zsófi. A film forgatása a tervek szerint 2019 februárjában zárul – olvasható a közleményben.