Kultúrtörténeti vetélkedőt szerveznek román és magyar diákoknak Kolozsváron

MTI 2018. június 07., 08:39

Kultúrtörténeti vetélkedő által próbálja megismertetni Kolozsvár román és magyar kiválóságait a Robert Schumann Egyesület, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara, valamint a Kolozs megyei tanfelügyelőség a város román és magyar diákjaival.

Horváth Anna és Tonk Márton, a Sapientia Kolozsvári Karának dékánja a sajtótájékoztatón Fotó: Sapientia

A vetélkedővel kapcsolatos szerdai sajtótájékoztatóról a Sapientia egyetem tájékoztatott közleményében.

A román centenáriumi évben szervezett Kolozsvár 100 kétnyelvű kultúrtörténeti vetélkedő során a magyar iskolák diákcsoportjainak egy-egy kolozsvári román személyiséget, a román iskolák diákcsoportjainak pedig a város egy-egy magyar személyiségét kell bemutatniuk egy 10-15 perces produkcióban.

A versenyző csapatok döntik el, hogy prezentáció, kisfilm, színházi előadás, képzőművészeti performansz vagy más, a csapat minden tagját bevonó alkotással jelentkeznek a versenyre.

A bemutatandó magyar személyiségek között olyanok szerepelnek, mint Bánffy Miklós, Janovics Jenő, Márton Áron, a románok között pedig olyanok, mint Emil Racoviță biológus, barlangkutató, Sigismund Toduță zeneszerző, zenetudós, Alexandru Vaida Voievod román politikus.

A sajtótájékoztatón a versenyt támogató Communitas Alapítvány kuratóriumának tagjaként, valamint a városi önkormányzat kulturális bizottságának elnökeként szólalt fel Horváth Anna, aki a pályázat hídépítő szerepét hangsúlyozta:

Beszélünk róla vagy sem, az elmúlt száz évben párhuzamos társadalmakba húzódtunk vissza. Ennek következménye, hogy a fiatal generációk egyre kevesebbet tudnak egymásról”.

A politikus arra is kitért, hogy amennyiben sikeres lesz a rendezvény, folytatják a következő években, akár más erdélyi helyszínekre is kiterjesztve.

A nyertes csapatok tagjai a nyár folyamán egy négynapos tanulmányi kiránduláson vehetnek rész a Kolozsvár-Gyulafehérvár-Gyula-Budapest útvonalon, amely során az adott városokban történelmi jelentőségű intézményeket, helyeket látogatnak meg.