Megnevettetni a nézőt, életerőt adni a közönségnek - új bemutató Kolozsváron

Pap Melinda 2018. június 06., 18:22

Felszabadultan fog távozni a néző az Úrhatnám polgár kolozsvári bemutatójáról – ígéri Mihai Măniuțiu rendező, aki mai, modern környezetbe helyezte Molière örökzöld vígjátékát. A premiert vasárnap tartják a kincses városbeli magyar teátrumban.

Táncos, energikus darabra számíthat a néző Fotó: Biró István

Nevetni fog a néző és minőségi szórakozásra számíthat Molière Úrhatnám polgár című vígjátékának kolozsvári feldolgozásán – ígéri Mihai Măniuțiu rendező. Ez ugyanis – a nagy francia drámaíró ötletének tiszteletben tartásával - „vígjáték prózában, balettel", és nem csak a neve az, valóban szórakoztatni akar, célja, hogy a darab megnézése után felszabadultan menjen haza a néző – jelentette ki a szerdai sajtótájékoztatón a neves román rendező.

Hiszek az olyan előadásokban, amelyek energiát adnak, életerőt ébresztenek, amelyek végén nem elszontyolodva, hanem feltöltődve megy haza a néző"

- osztotta meg ars poétikáját a rendező, aki kilencedik alkalommal rendez a kolozsvári magyar színházban. Elmondta, a kincses városi román színház után a sétatéri teátrumban dolgozott a legtöbbet, és mindig nagy öröm számára ide visszatérni, hiszen „nagy színészekkel jobb dolgozni, mint kis színészekkel". A kolozsvári magyar színházban létrejött eddigi előadásokkal pedig számos UNITER-díjat is kapott. Hangsúlyozta,

az előadás rendezésekor igényes szórakoztatásra vállalkozott, a produkciót nem elsősorban a szakmának, hanem a közönségnek szánják,

mely azt a célt szolgálja, hogy minél több embert behozzon a színházba.

Luiza Enescu jelmeztervező, Andrea Gavriliu koreográfus és Mihai Măniuțiu rendező a sajtótájékoztatón Fotó: Biró István

Mihai Măniuțiu Molière szövegét kortárs környezetbe helyezte, és feleségével – Anca Măniuțiu-val ennek megfelelően alakította a szöveget is: Mészöly Dezső fordításának egy adaptált változatát használták, és kihagyták az eredeti szöveg azon részeit, amelyek nem voltak a mai környezetbe helyezhetők. A sajtótájékoztatón levetített színpadképek némelyikén egy fitneszterem kellékei voltak láthatók.

Măniuțiu hangsúlyozta, bár 30 éve már megrendezte a darabot, a mostani előadásnak semmi köze ahhoz.

A neves rendező állandó alkotótársait is bevonta az előadásba, melyhez Andrea Gavriliu készített balettkoreográfiát. A koreográfus elmondta: tíz éve Bács Miklós osztályában végzett a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem színház szakán, és régi vágya teljesült azzal, hogy együtt dolgozhat volt tanárával, hiszen a produkcióban Bács Miklós játssza a főszerepet.

Fontos eleme az előadásnak a zene is, melyet Mihai Dobre, a fiatalok körében népszerű, a román elektronikus zene úttörőjének is tekintett Șuie Paparude együttes tagja szerzett.

Ez jól alkalmazkodik a rendező által megálmodott különleges atmoszférához, melyhez a Cristian Pascariu által készített video design teremt „virtuális díszletet". A Luiza Enescu által tervezett jelmezek is modernek, készítésükkor azt tartották szem előtt, hogy ne akadályozzák a mozgó színészeket. Váta Lóránd színművész az előadás szereplőjeként elmondta: a játék és a tánc egyaránt hangsúlyt kap, így a karakterek megformálásához nem kevés energiára van szükség. 

Bács Miklós, az előadás főszereplője Fotó: Biró István

Az Úrhatnám polgár bemutatóját vasárnap este 7 órától tartják a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagyszínpadán.