Két Románia létezésére figyelmeztet a Világbank

Bálint Eszter 2018. június 06., 16:47

Felfele módosította a Világbank Románia növekedési kilátásait, ám egyúttal arra figyelmeztetett, hogy „két Románia” létezik.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay.com

Mint a Global Economic Prospects című, szerdán nyilvánosságra hozott jelentésből megtudhatjuk,

a washingtoni székhelyű pénzintézet 5,1 százalékos gazdasági növekedést vár az idei év végére Romániában – ez 0,6 százalékponttal magasabb, mint az előző prognózisba foglalt.

Új előrejelzésében is fenntartotta ugyanakkor, hogy jövőre mindenképp lassulni fog a bruttó hazai termék (GDP) gyarapodása, igaz, most már 4,5 százalékra teszik ennek ütemét, ami 0,4 százalékponttal meghaladja az előző prognózist. Mint ismeretes, a román gazdaság tavaly 6,9 százalékkal bővült, az idei első negyedévben pedig 4,2 százalékos volt a gyarapodás üteme. A kormány a 2018-as évi állami költségvetést 5,2 százalékos gazdasági növekedésre alapozta.

A derűlátóbb hozzáállás különben nem csak a Világbankra jellemző – amint arról korábban beszámoltunk, legfrissebb prognózisában a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is felfele módosította előrejelzését, a korábban becsült 4,4 százalék helyett immár 5,1 százalékot vár az idei év végére.

Aggodalomból sincs hiány

 Közben azonban a Világbank aggodalommal tekint Romániára. A News.ro hírügynökség által idézett vezető közgazdásza, Donato de Rosa egy szerdai sajtóbeszélgetésen arról beszélt, hogy az ország átalakulásának és fejlődésének folyamata az elmúlt években felszínre hozta az országon belőli óriási különbségeket, és kiderült, egymással párhuzamosan két Románia létezik.

Az egyik Románia dinamikus, urbánus, kellőképpen integrált az Európai Unióba, a másik azonban vidéki, szegény és elszigetelődött, a lakosság több mint egynegyede napi 5,5 dollárnál kevesebből él. A szakértő elmondása szerint ezzel továbbra is Romániában a legmagasabb a szegénységi küszöb alatt élők aránya.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A washingtoni székhelyű pénzintézet illetékese ugyanakkor arra is ismételten ráirányította a figyelmet, hogy Romániában a korrupció továbbra is hatalmas problémát jelent, ami miatt kevésbé hiteles az állam, nem megfelelően osztja el a rendelkezésre álló forrásokat, a közszféra pedig nehézségekbe ütközik, a reformok és hosszú távú tervek gyakorlatba ültetése terén. De Rosa azt is felrótta egyúttal a bukaresti illetékeseknek, hogy túl gyakran módosul az adótörvénykönyv.

Beszóltak a második pillér érdekében

Az eseményen szintén jelen levő Tatiana Proskuryakova Romániáért és Magyarországért felelős országmenedzser ugyanakkor leszögezte, Romániában jól működik a nyugdíjrendszer második pillére, vagyis a kötelező magánnyugdíj-hozzájárulás, így semmilyen ok nincs annak reformjára.

Úgy gondoljuk, hogy a második pillér jól működik, és a véleményünk az, hogy ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani. Miért reformálnál meg egy rendszert, ami jól működik? Vannak más dolgok, amelyek javításra szorulnak, nem azzal kell foglalkozni, ami működik”

– idézi az Agerpres hírügynökség a világbanki illetékest, aki szerint a második pillér jótékony hatással bír a pénzpiacok fejlődésére is, hiszen a nyugdíjalapok fontos befektetők.