Szükséges a szigorú tábori óvintézkedés – A tanárok méretes iratcsomó összeállítása után vihetik kirándulni a gyerekeket

Bíró Blanka , Kőrössy Andrea 2018. június 06., 16:14

Egyre gyorsabb ütemben közeleg a nyári táborozások időszaka. A szülőkben joggal merülhetnek fel a gyermek biztonságával és épségével kapcsolatos kérdések, szakértők szerint azonban az előírások igencsak szigorúak, ezeket pedig a szervezők rendszerint betartják.

Hasznos és szórakoztató elfoglaltság. Csak a fantázia és a pénztárca szabhat határt a szülőknek, akik nyári tábort keresnek gyermeküknek (képünk illusztráció) Fotó: Pál Árpád

A nyári vakáció közeledtével egyre aktuálisabbá válik a fiatalok, kisiskolások táboroztatása, a szülők számára pedig csak a fantázia, illetve pénztárcájuk szabhat határt azzal kapcsolatban, hogy milyen elfoglaltságot keressenek gyermekük számára a következő hónapokban. Az országban a gyermekek számára szervezett ilyen jellegű rendezvényeket összesíteni hivatott, a nemrég indult Táborok.ro honlap tanúsága szerint azok is találnak kedvükre való nyári programot, akik különböző sportágat űznek, idegen nyelveket tanulnának, képzőművészeti készségeiket fejlesztenék vagy hagyományőrző tevékenységeket folytatnának.

{K1}

A szülőkben joggal merülhet fel a kérdés, hogy mennyire tudhatják biztonságban gyermeküket egy-egy táborban. Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő leszögezte, hogy a szabályozás rendkívül szigorú. Mint kifejtette:

eltérő előírások vonatkoznak az iskolák által szervezett, az alapítványi, a civil és az egyházi táborokra,

ugyanakkor ő inkább a tanintézetek rendezvényeit ismeri behatóbban, amelyekből – elmondása szerint – igencsak sok van Háromszéken, a Kovászna megyei pedagógusok nyaranta számos kirándulást, erdei iskolát, közösségépítő tábort szerveznek.

Hozzászoktak a bürokratikus munkához

Kiss Imre rámutatott: a pedagógusok annak ellenére vállalják a nem egyszerű feladatot, hogy az évek óta hatályban levő szabályozás rengeteg bürokratikus folyamatot feltételez. „A pedagógusok hozzászoktak a szervezéssel járó munkához, felnőttek a feladathoz, ha évekkel ezelőtt ez nehézséget jelentett, mára már bejáratott procedúra” – magyarázta a főtanfelügyelő. A tanároknak vaskos iratcsomót kell összeállítaniuk, amelynek egyrészt

kötelező módon tartalmaznia kell a szülők beleegyezését, hogy elengedik gyermeküket az adott eseményre, és a diáknak is alá kell írnia, hogy tudomásul vette a körülményeket és a szabályzatot, illetve, hogy milyen viselkedést várnak el tőle a tábor, kirándulás során. Ezenkívül mellékelni kell a gyermekek utaztatását vállaló cég, a szálláshely és az étkezést biztosító egység engedélyének másolatát is.

„A folyamat túlbonyolítottnak tűnik, ám a gyerekek biztonsága érdekében elővigyázatosnak kell lenni, meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket, és mindenkinek vállalnia kell a felelősséget, ezért a pedagógusok következetesen be is tartják az előírást” – hangsúlyozta a főtanfelügyelő. Kiss Imre tisztában van ugyanakkor azzal, hogy kisebb balesetek bármikor előfordulhatnak, de a kockázatot csökkenti, hogy az előírások szerint a szervezők kötelesek meggyőződni, hogy megbízható, engedélyezett vállalattal szállítják, és ilyen helyszínre viszik a rájuk bízott gyerekeket.

Tudásra és hasznos tapasztalatokra is szert tesznek a gyerekek a táborokban (képünk illusztráció) Fotó: Barabás Ákos

„Bízunk a pedagógusokban és saját gyermekünkben”

Egy tizenkét éve kislány édesanyja ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: hálásak, amiért a pedagógusok táborokat, kirándulásokat szerveznek a gyerekeknek.

A táborokban önállósodik a gyerek, megtanulja, hogy felelősséget kell vállalnia magáért és a társaiért, vele egykorúakkal van. Teljes biztonságot senki nem szavatolhat, hiszen otthon, szülői felügyelet alatt is történnek kisebb balesetek, de bízunk a szervező pedagógusok rátermettségében és a saját gyerekünkben”

– magyarázta az édesanya.

A napokban egyébként Magyarország ombudsmanja közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy szerinte a jogszabályok nem garantálják megfelelően a gyermekek védelmét és biztonságát a magántáborokban. Székely László egy panaszbeadvány nyomán vizsgálta meg egy tábori sérülés körülményeit, és az egyedi ügyön túlmutató megállapításokat is tett. Az ombudsman az emberi erőforrásokért, valamint a fogyasztóvédelemért felelős miniszterhez fordult.

Az ombudsman aggályosnak tartja, hogy a magánszektor által szervezett nyári táborozás esetében hiányoznak azok a garanciák, amelyek megfelelően biztosítanák a gyermekek legjobb érdekeit. Nem elfogadható, hogy a táboroztatás alapvető, a gyermekek testi-lelki épségét garantáló felté-telei teljes mértékben a profitorientált szolgáltatók mérlegelésére vannak bízva – állapította meg Székely az MTI szerint.

Kíváncsiak voltunk, hogy a romániai ombudsmani hivatal találkozott-e hasonló esettel, illetve érkezett-e hozzájuk erre vonatkozó panasz. Molnár Zsolt ombudsman-helyettes kérdésünkre közölte, hogy ilyesmire eddig nem tért ki a bukaresti hivatal tevékenysége.